Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medisch gecompromitteerd

René Gruythuysen
Het cariësrisico is soms groter bij een medisch gecompromitteerd kind. Zo is mij een casus bekend van een meisje van 6 jaar dat vanaf haar 2e jaar bekend is met diabetes 1. Ze heeft daarnaast geregeld last van benauwdheid. ’s Nachts worden de suikerwaarden gecontroleerd door een van de ouders. Bij een lage suikerwaarde wordt een winegum in haar mond geschoven zonder haar wakker te maken. Voor de winegums ’s nachts heb ik de ouders gewaarschuwd. Zij begrepen het, maar geven terecht voorrang aan de algemene gezondheid. Door ook ’s nachts de suikerwaarde te controleren zijn de gemiddelde suikerwaarden beter en is de kans op complicaties op latere leeftijd kleiner.
Premium
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0132-0/MediaObjects/12496_2018_132_Fig1_HTML.jpg

Foto gemaakt door de vader van het meisje van de geslaagde behandeling in de onderkaak.

Op 6-jarige leeftijd kreeg het kind ondanks een perfecte mondhygiëne (zelfs geen verkleurde fissuren, die indicatief zijn voor approximale cariës volgens een onderzoek van Roeters) cariës distaal in de eerste melkkiezen. Een pedodontoloog indiceerde 2x pulpotomie en twee kronen in de bovenkaak alsmede twee vullingen in de onderkaak. Zo had ze dat geleerd. Ze stelde ook voor de behandeling onder lachgas te doen. Mij werd door de ouders om raad gevraagd. Ik adviseerde NRC toe te passen. Er was mijns inziens geen enkele reden voor pulpotomieën in de bovenkaak. Het waren wel wat diepere laesies, maar de afzetting van tertiair dentine op de röntgenopname wees op een weinig actief cariësproces. De reden daarvan was de goede mondhygiëne die de ouders onderhielden. Gelukkig was de pedodontoloog na enig protest gevoelig voor mijn argumenten. Ze paste NRC toe in combinatie met zilverdiaminefluoride. Ze deed het voor de eerste keer zo.

De behandeling verliep in twee korte zittingen. Het meisje had er totaal geen problemen mee. Na de tweede zitting zei het kind tegen haar vader: ‘Pappa, wanneer mag ik weer naar de tandarts?’ De laesies zien er prima (arrested) uit, bleek een halfjaar later. Door

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.