Medisch gecompromitteerd

Het cariësrisico is soms groter bij een medisch gecompromitteerd kind. Zo is mij een casus bekend van een meisje van 6 jaar dat vanaf haar 2e jaar bekend is met diabetes 1. Ze heeft daarnaast geregeld last van benauwdheid. ’s Nachts worden de suikerwaarden gecontroleerd door een van de ouders. Bij een lage suikerwaarde wordt een winegum in haar mond geschoven zonder haar wakker te maken. Voor de winegums ’s nachts heb ik de ouders gewaarschuwd. Zij begrepen het, maar geven terecht voorrang aan de algemene gezondheid. Door ook ’s nachts de suikerwaarde te controleren zijn de gemiddelde suikerwaarden beter en is de kans op complicaties op latere leeftijd kleiner.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0132-0/MediaObjects/12496_2018_132_Fig1_HTML.jpg

Foto gemaakt door de vader van het meisje van de geslaagde behandeling in de onderkaak.

Op 6-jarige leeftijd kreeg het kind ondanks een perfecte mondhygiëne (zelfs geen verkleurde fissuren, die indicatief zijn voor approximale cariës volgens een onderzoek van Roeters) cariës distaal in de eerste melkkiezen. Een pedodontoloog indiceerde 2x pulpotomie en twee kronen in de bovenkaak alsmede twee vullingen in de onderkaak. Zo

0
18

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.