Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Logopedie en/of orthodontie?

Adela Toman
Een malocclusie, zoals een kruisbeet of een open beet, is meestal niet een op zichzelf staande mondafwijking. Vaak gaat dit samen met afwijkend mondgedrag. Het zou dus voor de hand liggen om een dergelijke malocclusie niet alleen orthodontisch te behandelen, met name met het oog op een stabiel eindresultaat. In hoeverre kan de combinatie van een orthodontische en een logopedische behandeling zorgen voor een beter en stabieler eindresultaat?
Premium

Over de invloeden van omgevingsfactoren op het ontwikkelen en in stand houden van een malocclusie bestaan steeds meer onderzoeken. Toch staat nog niet vast in welke mate deze omgevingsfactoren een rol spelen.

Bij het analyseren van een casus kan je nooit met zekerheid vaststellen wat precies de oorzaak is van de ontstane afwijking. Sommige oorzaken, zoals de vorm en groei van de kaak, zijn genetisch van aard, maar omgevingsfactoren spelen ook een belangrijke rol. Voorbeelden daarvan zijn slikken met tongpersen, duimzuigen en afwijkend mondgedrag, zoals veel op pennen bijten. Dergelijk mondgedrag zorgt ervoor dat het evenwicht tussen de groei van de kaak en de spierkracht die uitgeoefend wordt op de botstructuur verstoord raakt. Dit leidt vaak tot een onjuiste gezichtsontwikkeling en orthodontische problemen.

Omdat mijn visie ‘het behandelen en creëren van functionele gebitten in harmonische gezichten’ is, pas ik in veel situaties een multidisciplinaire aanpak toe. Dit houdt in dat ik verwijs naar de logopedist of dat ik een myofunctioneel behandelplan opstel. Zo’n plan heeft ten doel een correcte functie van de orofaciale musculatuur te ontwikkelen, bijvoorbeeld met behulp van een myofunctionele trainer. Door de tong in de juiste positie in de bovenkaak te trainen en de lippen gesloten te houden, leer je een goed slikpatroon en ontwikkel je een neusademhaling. Het resultaat is dat de bovenkaak functioneel groeit en verbreedt, hetgeen de stabiliteit van de orthodontische behandeling bevordert.

Reflecties

De relatie tussen afwijkend mondgedrag en malocclusies kan je op een heldere manier duidelijk

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.