Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lippen en Stiften

Frank Heynick Heynick’s
Over het algemeen vinden mannen volle rode lippen bij de vrouw aantrekkelijk, hoewel ze niet zouden kunnen zeggen waarom. Voor een verklaring wenden we ons tot de evolutieleer en de dieptepsychologie.
Premium

In het kader van de evolutieleer van Charles Darwin zijn de lippen van de mens door seksuele selectie geëvolueerd. Chimpansees (onze naaste familieleden in het dierenrijk) hebben dunne lippen. Verondersteld wordt dat de lippen van de mens-in-wording – specifieker: de vrouw-in-wording – een instinctmatige associatie met de schaamlippen wekten. De vrouwen die door toevallige (random) mutaties meer opvallende lippen hadden, waren seksueel aantrekkelijker en kregen over het algemeen meer nakomelingen. Zo werden de dikke-lippen-genen onder de populatie, zowel mannelijk als vrouwelijk, verspreid.

Wat de kleur betreft: door gebrek aan melanocytencellen hebben de lippen van de mens minder pigmentatie dan de huid van het gezicht. Maar omdat de membranen van de lippen minder lagen hebben, is het bloed in de haarvaatjes veel opvallender, dus vandaar roze kleur.

De rol van de lippen van de vrouw bij seksuele aanlokking gaat verder. Volle lippen zijn een teken van vruchtbaarheid en de aanwezigheid van een flinke hoeveelheid van het hormoon oestrogeen. Bij seksuele opwinding worden de lippen nog voller en roder en dat gaat gepaard met doorbloeding van de schaamlippen. Bovendien: door de dunne membranen en de vele zenuwen zijn de lippen zeer gevoelig zijn voor de tast (en temperatuur) en geven dus erotisch plezier bij het

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.