Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klasse II-afwijking met grote overjet

Erik Reukers
Een 9-jarige jongen komt op verwijzing van zijn tandarts. Hij heeft een overjet van 14 mm en de tandarts wil graag weten of het verstandig is om dit op deze jonge leeftijd al te behandelen.
Premium

De ouders van de 9-jarige Jitse melden zich met hun zoon in de orthopraktijk in verband met die overjet van 14 mm. Hij krijgt zijn lippen niet goed dicht en voelt zich onzeker over zijn uiterlijk. Hij is een fervente hockeyer. Zijn ouders en hij vragen zich af wat de mogelijkheden zijn om de grote overbeet te corrigeren.

Bij nader onderzoek constateer ik een Angle klasse II/1- afwijking met 1 premolaarbreedte disto-occlusie, crowding in onder- en bovenkaak, een diepe beet zonder palatumcontact en openmondgedrag met lip-interpositie. Jitse bevindt zich in de intertransitionele periode. Op de röntgenfoto’s lijkt het erop dat de tweede wisselfase nog wel even op zich zal laten wachten. Het bovenfront bevindt zich in propositie en de onderkaak is retrognaat.

Behandelplanning

Een grote overjet en een diepe beet zijn primair problemen die gerelateerd zijn aan een Angle klasse II/1-malocclusie. De timing van de klasse II-behandeling is al jaren onderwerp van discussie, ondanks de vele artikelen die hierover zijn verschenen. De vraag wat het optimale tijdstip is om de behandeling te beginnen is met name moeilijk omdat er een grote variatie bestaat tussen patiënten onderling en omdat er altijd onzekerheid bestaat omtrent de te verwachten groei en de individuele reactie op de aangeboden behandeling. Idealiter wordt de behandeling van een klasse II

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.