Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KISS: keep it safely simple

Erik Reukers
Een 11-jarige jongen komt op verwijzing van zijn tandarts omdat hij een diepe beet heeft met palatumcontact en crowding. De tweede wisselfase is net klaar. Zelf heeft hij nergens last. Hij vindt zijn gebit niet echt mooi omdat sommige tanden uit de rij staan.
Premium

Tom, 11 jaar, meldt zich in de praktijk omdat zijn tandarts hem heeft verwezen. Sommige van zijn boventanden steken naar zijn gevoel iets naar voren, maar hij ondervindt geen hinder bij bijten en kauwen. Zijn ouders en hij willen graag een mooi, recht gebit. Bij nader onderzoek constateer ik een Angle klasse II afwijking met 5 mm overjet en een palatumbeet. De occlusie is links ¾ pb disto en rechts 1 pb disto. De mediaanlijn wijkt onder iets naar rechts ten opzichte van boven. De wisseling bevindt zich in het einde van de tweede wisselfase. Het bovenfront staat vrij steil met lichte eversie van de 12 en 22. De blijvende cuspidaten hebben ruimtegebrek. Het onderfront staat in suprapositie ten opzichte van de rest van het ondergebit waardoor een diepe curve van Spee aanwezig is. Op het OPT is te zien dat alle derde molaren zijn aangelegd. Uit de cefalometrische analyse van de schedelprofielfoto blijkt dat het onderfront in eversie staat ten opzichte van de kaakbasis en dat de onderkaak retrognaat is ten opzichte van de bovenkaak.

Behandelplanning

Het probleem bij Tom ligt op meerdere vlakken. Hiernaar moet bij het plannen van de behandeling eerst elk afzonderlijk moeten worden gekeken om vervolgens een logisch stap voor stap behandelplan te kunnen maken. De problemen zijn

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.