Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kindermishandeling (deel 1)

Dien Gambon
In een veilig en welvarend land als Nederland komt kindermishandeling helaas ook voor. Sinds 2013 zijn alle organisaties en zelfstandige beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg wettelijk verplicht een meldcode vast te stellen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. Om aan deze verplichting te voldoen heeft de KNMT een eigen meldcode ontwikkeld met een stappenkaart met een afwegingskader. Tandartsen zijn zelfs verplicht een meldcode te gebruiken bij vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld. Dit artikel geeft u inzicht in kindermishandeling en mogelijke signalen die daarbij een rol spelen. Casuïstiek zet u tot nadenken over de vraag: is dit kindermishandeling?
Premium

Kinderen hebben recht op een gezonde en veilig manier van opgroeien.’ Een verklaring die is opgenomen in het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind van de VN dat ook door Nederland is ondertekend (afbeelding 1) en die van belang is omdat die omstandigheid helaas niet de werkelijkheid is bij alle kinderen. Als er sprake is van ernstige opvoedingsproblemen verdienen ouders en kind steun en hulp. Soms beginnen ouders zelf wel bij je in de tandartskamer over de problemen die ze bij het opvoeden ervaren. Het zal niet de eerste keer zijn dat als we het met ouders hebben over de mondhygiëne bij hun kind en een beetje doorvragen over hoe het thuis gaat, er een zorgelijk verhaal volgt. Omdat wij tandartsen kinderen meestal ieder half jaar bij ons in de praktijk zien, hebben wij de mogelijkheid ook signalen van kindermishandeling op te pikken. Als we het hebben over kindermishandeling gaat het niet over een enkele klap of een schop, maar over veel meer.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0117-z/MediaObjects/12496_2018_117_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1 Recht op een gezonde en veilige manier van opgroeien.

In Nederland is kindermishandeling een verzamelbegrip voor lichamelijke mishandeling en verwaarlozing (inclusief tandheelkundige verwaarlozing), psychische mishandeling en verwaarlozing en seksueel misbruik. Getuige zijn van pediatric condition falsification (PCF, ook wel ‘Syndroom van Münchhausen by proxy’ of ‘Nagebootste stoornis by proxy’) valt ook onder kindermishandeling. De Nederlandse

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.