Kindermishandeling (deel 1)

In een veilig en welvarend land als Nederland komt kindermishandeling helaas ook voor. Sinds 2013 zijn alle organisaties en zelfstandige beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg wettelijk verplicht een meldcode vast te stellen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. Om aan deze verplichting te voldoen heeft de KNMT een eigen meldcode ontwikkeld met een stappenkaart met een afwegingskader. Tandartsen zijn zelfs verplicht een meldcode te gebruiken bij vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld. Dit artikel geeft u inzicht in kindermishandeling en mogelijke signalen die daarbij een rol spelen. Casuïstiek zet u tot nadenken over de vraag: is dit kindermishandeling?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Kinderen hebben recht op een gezonde en veilig manier van opgroeien.’ Een verklaring die is opgenomen in het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind van de VN dat ook door Nederland is ondertekend (afbeelding 1) en die van belang is omdat die omstandigheid helaas niet de werkelijkheid is bij alle kinderen. Als er sprake is van ernstige opvoedingsproblemen verdienen ouders en kind steun en hulp. Soms beginnen ouders zelf wel bij je in de tandartskamer over

0
29

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.