Kindermishandeling (2) Signalen. En dan?

In een veilig en welvarend land als Nederland komt kindermishandeling helaas ook voor. Sinds 2013 zijn alle organisaties en zelfstandige beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg wettelijk verplicht een meldcode te gebruiken bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. De KNMT heeft een eigen meldcode ontwikkeld met een stappenkaart met daarin 5 stappen en een afwegingskader, voor zowel kindermishandeling als volwassengeweld. Sinds 2 juli 2018 kunnen tandartsen hiermee werken. Vanaf januari 2019 is dit verplicht. Wat moet ik weten?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Kinderen die worden mishandeld vragen haast nooit om hulp. Wel zenden ze indirect en meestal onbedoeld signalen uit. Verwondingen, blauwe plekken, kapotte of te kleine kleding, een morsig of vies uiterlijk zijn zichtbaar, maar veel vaker is het gedrag van een kind aanleiding dat jij je afvraagt of er iets aan de hand is. Het signaleren van kindermishandeling is helemaal niet simpel. Het gaat niet om één waarneming die het vermoeden van mishandeling door ouders doet rijzen, maar om een

0
28

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.