Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Just culture

Jip Kreijns
Vanuit aansprakelijkheidsoogpunt is het relevant om vast te stellen of een tandarts verwijtbaar heeft gehandeld. Alleen dan is de tandarts namelijk aan te spreken voor de financiële gevolgen van de verwijtbaarheid. Maar als de patiënt wil dat een hem overkomen schadelijk voorval niet opnieuw bij een ander gebeurt, is het nodig om inzicht te krijgen in de oorzaken van dit voorval.
Premium

Om de veiligheid van de patiënt te waarborgen verdient het de voorkeur dat de tandarts de geldende regels voor een bepaalde behandeling in acht neemt. Anders gezegd: zijn gedrag dient normaal te zijn. Dit is te onderscheiden van risicovol gedrag. Hier is sprake van als een tandarts zich niet bewust is van een bepaald risico of als hij dit risico bewust neemt na weloverwogen afweging. Doet zich een schadelijk voorval voor, dan blijft bij risicovol gedrag de schuldvraag met het oog op patiëntveiligheid buiten beschouwing, net zoals dat bij het normale gedrag het geval is. De schuldvraag komt pas aan de orde als roekeloos gedrag de oorzaak is van een schadelijke uitkomst van een behandeling. De tandarts gedraagt zich roekeloos als hij er bewust voor kiest een bepaald risico te nemen en dit risico niet opweegt tegen de eventuele winst. De vraag ligt meteen voor de hand: wanneer verwordt risicovol gedrag tot roekeloos gedrag?

Naald in de wang

Omdat de 47 behandeld gaat worden, wordt bij een 62-jarige man een mandibulaire anesthesie toegediend. Helaas breekt de naald hierbij af. Hierover schrijft de behandelend tandarts: ‘Bij het terughalen van de injectiespuit bleef de naald niet à vue in het wangweefsel achter’. Deze mededeling is qua lokalisatie opvallend omdat te verwachten is dat bij een mandibulaire anesthesie de naald bij een naaldbreuk aan de binnenzijde van

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.