Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Is groter ook beter? | Ketenvorming in de mondzorg

Bohn Stafleu van Loghum
Steeds meer tandartsen zoeken aansluiting bij een groter geheel. Dit jaar maakt volgens marktdeskundigen meer dan tien procent van de ongeveer 4.700 Nederlandse praktijken deel uit van een keten. Dat percentage groeit de komende tijd gestaag verder, verwachten marktdeskundigen. Is er straks nog ruimte voor zelfstandige tandartsen/praktijkhouders?
Premium
Ketenvorming in de gezondheidszorg is op zich geen nieuw fenomeen. Eerder zette die ontwikkeling al in bij apothekers en dierenartsen. Van de apotheken is bijvoorbeeld 84 procent op een of andere manier verbonden aan een keten. Opvallend is wel dat er in die branche ook veel zelfstandige ondernemers zijn die zich als franchisenemer hebben aangesloten bij een ‘formule’. Ongeveer dertig procent van de apotheken is volledig in handen van een keten, zo’n zestien procent is zelfstandig. Bij de dierenartspraktijken geldt dat 25 à 30 procent in handen is van ketens. In de huisartsensector staat ketenvorming nog in de kinderschoenen. Een van de eerste ketens in die sector, Quin, kwam afgelopen zomer in het nieuws omdat ze bij gebrek aan bezetting praktijken in Amsterdam tijdelijk sloot. Quin kondigde overigens in augustus aan de praktijken weer te willen verkopen.
In de mondzorg nam de ketenvorming vooral de afgelopen vijf jaar een grote vlucht. Eerder zette de ontwikkeling schoorvoetend in met het samenvoegen van praktijken door tandartsen die voordelen zagen in schaalvergroting. Er zijn inmiddels, afhankelijk van de definitie, twintig tot dertig ketens actief in Nederland. Om door te kunnen groeien, zocht een aantal ketens naar geldschieters die ze vonden bij private equity beleggingsfondsen. De grootste ketens zijn inmiddels deels of helemaal in handen van deze verschaffers van risicokapitaal.
De grootste mondzorgketen in Nederland is DentConnect, on derdeel van houdstermaatschappij Curaeos. Die groep heeft in Europa 184 praktijken, waarvan 130 in Nederland. Curaeos was tot 2017 in handen van Bencis Capital. Daarna
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2021.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.