Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspanning

Drs. Jip Kreijns
De tandarts sluit met zijn patiënt een inspanningsverbintenis. Daarmee spreekt de tandarts met de patiënt af dat hij zich zal inspannen de gevraagde mondzorg te leveren. Lukt dat niet, dan is er sprake van een tekortkoming in het nakomen van de inspanningsverbintenis. De schade die de patiënt door deze tekortkoming lijdt dient vervolgens vergoed te worden.
Premium

Door de nadruk op het begrip ‘inspanning’ speelt in de tandarts-patiëntrelatie het fenomeen van de inspanningsrechtvaardiging een rol. Dit betekent dat als je ergens veel tijd en energie insteekt, je het resultaat hoger waardeert. De geleverde inspanning rechtvaardigt als het ware de uitkomst, ook al is het resultaat niet optimaal. Zo wordt de zelf in elkaar gesleutelde Ikea-kast hoger gewaardeerd dan een designmeubel. Voor de psychologen is deze inspanningsrechtvaardiging een speciale vorm van cognitieve dissonantie. Met deze term wordt de spanning die ontstaat bij het zien van zaken die botsen met de eigen opvatting aangeduid. Het designmeubel is objectief mooier dan de Ikea-kast, maar deze opvatting wordt in het hoofd aangepast door de eigen inspanning te overwaarderen. Deze aanpassing gebeurt onbewust en is moeilijk te onderdrukken. Ook door de tandarts die zijn best doet om bijvoorbeeld een kroon af te leveren. Als die kroon objectief niet aan de eisen voldoet, hindert de inspanningsrechtvaardiging de tandarts die de kroon heeft geplaatst om dit te zien en toe te geven.

Nieuwe tandarts

Na 15 jaar bij tandarts1 onder behandeling te zijn geweest, wisselt een 45-jarige patiënte van tandarts. Zij is niet helemaal tevreden over de recent geplaatste kronen in haar onderkaak. Dit blijken de kronen op de 45 en 35 te zijn. Opvolgend tandarts2 voert een periodiek preventief onderzoek uit, maakt solo-röntgenfoto’s van de vier kwadranten en tevens

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.