Inspanning

De tandarts sluit met zijn patiënt een inspanningsverbintenis. Daarmee spreekt de tandarts met de patiënt af dat hij zich zal inspannen de gevraagde mondzorg te leveren. Lukt dat niet, dan is er sprake van een tekortkoming in het nakomen van de inspanningsverbintenis. De schade die de patiënt door deze tekortkoming lijdt dient vervolgens vergoed te worden.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Door de nadruk op het begrip ‘inspanning’ speelt in de tandarts-patiëntrelatie het fenomeen van de inspanningsrechtvaardiging een rol. Dit betekent dat als je ergens veel tijd en energie insteekt, je het resultaat hoger waardeert. De geleverde inspanning rechtvaardigt als het ware de uitkomst, ook al is het resultaat niet optimaal. Zo wordt de zelf in elkaar gesleutelde Ikea-kast hoger gewaardeerd dan een designmeubel. Voor de psychologen is deze inspanningsrechtvaardiging een speciale vorm van cognitieve dissonantie. Met deze term wordt de spanning die

0
2

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2017.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.