Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Infecties en immunisatie

Drs. Sjoerd Kuiken
Dr. Nynke Tymstra
De nieuwe WIP-richtlijn heeft al veel stof doen opwaaien. Binnen alle discussies over de nieuwe richtlijn wordt echter nauwelijks gesproken over hoofdstuk 5: ‘Infecties en immunisatie’. Dit is enorm uitgebreid ten opzichte van de vorige versie en bevat wel degelijke relevante aanbevelingen. Wanneer is een medewerker bijvoorbeeld daadwerkelijk beschermd tegen hepatitis B? En hoe dient een praktijk de behandeling van een MRSA-patiënt uit te voeren? Of mag je deze eigenlijk helemaal niet behandelen? Vragen die – zoals blijkt uit onze ervaring – binnen praktijken nauwelijks aan bod komen, maar wel degelijk bijdragen aan infectiepreventie.
Premium

Het hoofdstuk begint met hepatitis B: een infectieziekte waarmee iedereen in ieder geval bekend is, maar waarover we ons ook niet al te veel zorgen maken omdat we immers gevaccineerd zijn.

Zorgverleners binnen de mondzorg worden door de grotere kans op besmetting risicolopers genoemd. Daarnaast kunnen ze ook risicovormer zijn als overdragers van het hepatitis Bvirus (HBV) op patiënten. Bescherming van de zorgverlener, en daarmee van de patiënt, tegen het HBV geschiedt door middel van vaccinatie. Elke risicovormer moet dan ook gevaccineerd zijn tegen hepatitis B, met controle van de respons op de vaccinatie. Deze respons (vaccinatiestatus) geeft de mate van bescherming aan. Bij non-responders is onvoldoende bescherming tegen HBV. Praktijken archiveren veelal de vaccinatiestatus van iedere medewerker zonder echter zelf regelmatig de mate van bescherming te beoordelen. Dit heeft als gevolg dat binnen praktijken zorgverleners aan het werk zijn die niet (meer) afdoende beschermd zijn (zie schema 1).

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.