Implantaatgesteunde frameprotheses

De behandeling van de extreem verkorte tandboog in de onderkaak met een frameprothese leidt menigmaal tot ontevreden patiënten en behandelaars. Als alternatieven niet goed mogelijk zijn kan implantaatsteun onder het frame uitkomst bieden. Charlotte Jensen onderzocht of de patiënttevredenheid en de functie van deze voorziening inderdaad toenemen ten opzichte van een conventionele frameprothese en waar de implantaten het beste geplaatst kunnen worden: direct achter de laatste natuurlijke elementen (premolaarregio) of verder naar dorsaal (molaarregio).

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

1 Wat was de aanleiding van uw onderzoek?

In een vergrijzende samenleving waarin de gebitsgezondheid een steeds belangrijkere plek heeft ingenomen, is het aantal partieel dentate patiënten toegenomen. De Kennedy klasse I-situatie in de onderkaak, met name de extreem verkorte tandbogen, zijn soms lastig te behandelen. Dubbelzijdig vrij-eindigende frameprotheses in de onderkaak worden meestal slecht geaccepteerd door patiënten omdat ze als oncomfortabel worden ervaren. Problemen veroorzaakt door rotatiekrachten en voedselimpactie komen vaak voor met pijn als gevolg. Een vaste voorziening op implantaten is technisch dan wel financieel niet altijd haalbaar. Het plaatsen van implantaten onder het frame voorzien van drukknoppen

0
13

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2017.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.