Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Implantaatgesteunde frameprotheses

Bohn Stafleu van Loghum
De behandeling van de extreem verkorte tandboog in de onderkaak met een frameprothese leidt menigmaal tot ontevreden patiënten en behandelaars. Als alternatieven niet goed mogelijk zijn kan implantaatsteun onder het frame uitkomst bieden. Charlotte Jensen onderzocht of de patiënttevredenheid en de functie van deze voorziening inderdaad toenemen ten opzichte van een conventionele frameprothese en waar de implantaten het beste geplaatst kunnen worden: direct achter de laatste natuurlijke elementen (premolaarregio) of verder naar dorsaal (molaarregio).
Premium

1 Wat was de aanleiding van uw onderzoek?

In een vergrijzende samenleving waarin de gebitsgezondheid een steeds belangrijkere plek heeft ingenomen, is het aantal partieel dentate patiënten toegenomen. De Kennedy klasse I-situatie in de onderkaak, met name de extreem verkorte tandbogen, zijn soms lastig te behandelen. Dubbelzijdig vrij-eindigende frameprotheses in de onderkaak worden meestal slecht geaccepteerd door patiënten omdat ze als oncomfortabel worden ervaren. Problemen veroorzaakt door rotatiekrachten en voedselimpactie komen vaak voor met pijn als gevolg. Een vaste voorziening op implantaten is technisch dan wel financieel niet altijd haalbaar. Het plaatsen van implantaten onder het frame voorzien van drukknoppen ter retentie en ondersteuning, zou een goed alternatief kunnen zijn. Bij aanvang van het onderzoek was er onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van de implantaatgesteunde frameprothese als aanvulling op de extreem verkorte tandboog in de onderkaak. Er waren geen goede prospectieve klinische studies en ook over de beste positie van het implantaat was geen kennis anders dan aannames. Daarom vonden wij het belangrijk om een dergelijke studie op te zetten.

Profiel

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0100-2/MediaObjects/12496_2017_100_Fig1_HTML.jpg
 • Naam: Charlotte Jensen-Louwerse
 • Studie/specialisatie: Tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, geregistreerd tandarts-implantoloog bij de NVOI
 • Proefschrift: Implant-supported removable partial dentures in the mandible
 • Promotiedatum: 19 april 2017
 • Promotoren: prof. dr. M.S. Cune, prof. dr. H.J.A. Meijer, prof. dr. G.M. Raghoebar
 • Motivatie: Toen ik in 2011 aan dit promotietraject begon was er nog weinig wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van een implantaatgesteunde frameprothese. Het was wel duidelijk, uit eigen ervaring en bevestigd door de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2017.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.