Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Implantaatgesteunde frameprothese: De (extreem) verkorte tandboog in de onderkaak

Charlotte Jensen-Louwers
Een 57-jarige patiënte komt op verwijzing van haar tandarts naar onze praktijk. Uit de anamnese blijkt dat zij al vele jaren in de onderkaak een frame draagt en dat recent een molaar is geëxtraheerd. Sindsdien heeft de frameprothese geen enkele steun meer in de zijdelingse delen en kan ze er niet meer mee functioneren. Ze heeft vaak pijn en er komt veel voedsel onder. Ze heeft hem alleen in als ze buiten de deur is, maar met eten legt ze hem altijd uit. Samen eten met vrienden en familie durft ze niet meer. Ze voelt zich hierdoor behoorlijk beperkt.
Premium

Een casus als hierboven beschreven komt iedereen weleens in zijn praktijk tegen: patiënten bij wie alleen het eigen onderfront nog resteert. Vermoedelijk is dit het beste geconserveerd van de tandbogen in boven- en onderkaak doordat het speeksel en de tong gezamenlijk zorgen voor een goede natuurlijke reiniging en doordat het reinigen met de tandenborstel op deze plek gemakkelijk gaat.

Bij intraoraal onderzoek blijkt de onderkaak in de zijdelingse delen na vele jaren (gedeeltelijke) tandenloosheid fors geresorbeerd. Het onderfront is enigszins uitgegroeid en de premaxilla is sterker geresorbeerd dan de zijdelingse delen in de bovenkaak (Kelly-syndroom). De elementen van het on- derfront zijn in goede staat en de patiënte geeft aan dat ze erg gehecht is aan haar laatste tanden (afbeelding 12). We leggen haar de alternatieven voor.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0124-5/MediaObjects/12496_2017_124_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1 Occlusale beeld van de beginsituatie in de onderkaak.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0124-5/MediaObjects/12496_2017_124_Fig2_HTML.jpg
Afb. 2 Orthopantomogram van de beginsituatie.

Behandeling

Bij een verkorte tandboog in de onderkaak zijn verschillende behandelingen mogelijk. Allereerst is het goed je te realiseren dat aanvulling van de tandboog niet zinvol is vanuit functioneel oogpunt als aan beide zijden nog 2 occlusale eenheden resteren. Maar bij onze patiënte is sprake van een extreem verkorte tandboog. Zij

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.