Implantaatgesteunde frameprothese: De (extreem) verkorte tandboog in de onderkaak

Een 57-jarige patiënte komt op verwijzing van haar tandarts naar onze praktijk. Uit de anamnese blijkt dat zij al vele jaren in de onderkaak een frame draagt en dat recent een molaar is geëxtraheerd. Sindsdien heeft de frameprothese geen enkele steun meer in de zijdelingse delen en kan ze er niet meer mee functioneren. Ze heeft vaak pijn en er komt veel voedsel onder. Ze heeft hem alleen in als ze buiten de deur is, maar met eten legt ze hem altijd uit. Samen eten met vrienden en familie durft ze niet meer. Ze voelt zich hierdoor behoorlijk beperkt.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Een casus als hierboven beschreven komt iedereen weleens in zijn praktijk tegen: patiënten bij wie alleen het eigen onderfront nog resteert. Vermoedelijk is dit het beste geconserveerd van de tandbogen in boven- en onderkaak doordat het speeksel en de tong gezamenlijk zorgen voor een goede natuurlijke reiniging en doordat het reinigen met de

0
18

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2017.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.