Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoogstaande pretenties

René Gruythuysen
Zorgverleners handelen per definitie in het belang van hun patiënt. Ik ken er niet een die beweert er andere motieven op na te houden. Toch kom je soms zaken tegen die een ander licht werpen op deze hoogstaande pretentie. Zo trof mij het verhaal van een radioloog die belangwekkend innovatief onderzoek had gedaan en zich erover verbaasde waar dat in de praktijk toe leidde.
Premium

Interventieradioloog Jim Reekers deed onderzoek naar myomen in de uterus. Die worden nu meestal operatief verwijderd. Reekers deed het anders. Hij paste embolisatie toe met kleine kunststofbolletjes waardoor de bloedtoevoer stopt en de vleesboom verschrompelt. Hij toonde aan dat zelfs na 10 jaar de behandeling vergelijkbare resultaten oplevert als opereren, aldus meldde de Volkskrant op 26 augustus 2017. Je zou zeggen: wat willen we nog meer, stoppen met die meer invasieve traditionele behandeling die bovendien duurder is! Maar zo gaat het niet in de gezondheidszorg. Om de behandeling met kunststofballetjes uit te voeren moeten de gynaecologen de patiënten doorverwijzen naar de radioloog en daar wringt de schoen. Want dat vertikken ze, volgens Reekers. Verwijzen naar een ander specialisme is hun eer te na. Maar ook financiële motieven zijn hun niet vreemd. Reekers spreekt van de grootste frustratie in zijn carrière. Van belastinggeld wordt een grote studie gefinancierd, er worden veel proefpersonen bij betrokken, de resultaten worden gepubliceerd in vooraanstaande tijdschriften en pleiten ervoor deze betere alsmede goedkopere behandeling toe te passen, terwijl er in de praktijk niets mee gebeurt.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0143-2/MediaObjects/12496_2017_143_Fig1_HTML.jpg

De grootste caviteiten bij het 3-jarige meisje. De indicatie ‘narcose’ staat hier gelijk aan iatrogene kindermishandeling.

In de kindertandheelkunde gebeuren zaken

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.