Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het voorkomen van ontkalkingen bij orthodontische behandeling

Bohn Stafleu van Loghum
Een van de belangrijkste nadelige effecten van de behandeling met vaste orthodontische apparatuur zijn de ontkalkingen rondom de brackets. Op basis van het promotieonderzoek van Nicoline van der Kaaij komen twee klinische praktische adviezen voort. Ten eerste moet het dagelijks gebruik van een fluoridespoelmiddel worden gepromoot gedurende de behandeling met vaste apparatuur. Ten tweede moet bij onvoldoende mondhygiëne herhaaldelijk instructie worden gegeven.
Premium
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0018-9/MediaObjects/12496_2020_18_Fig2_HTML.jpg

1 Wat was de aanleiding van uw onderzoek?

Bij de specialisatie tot orthodontist hoort ook het doen van onderzoek; in mijn geval een uitgebreide randomized clinical trial (RCT) naar het voorkomen van decalcificaties (white spot lesions, WSL) door het gebruik van een fluoridespoelmiddel tijdens de behandeling met vaste apparatuur. Het ontstaan van ontkalkingen is namelijk één van de grootse nadelige effecten bij de orthodontische behandeling met vaste apparatuur (afbeelding 1). Het betrof een al langer lopende samenwerking tussen de afdeling Preventieve tandheelkunde en de afdeling Orthodontie.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0018-9/MediaObjects/12496_2020_18_Fig3_HTML.jpg
Afb. 1 WSL één week na de verwijdering van de vaste apparatuur.

2 Wat heeft u precies onderzocht?

Een orthodontische behandeling heeft als doel een stabiele occlusie en kauwfunctie, maar natuurlijk ook het behalen van een esthetisch eindresultaat met betrekking tot de lach. Het gebruik van vaste apparatuur geeft meer plaqueretentieplaatsen, het mondmilieu verandert met als gevolg een andere samenstelling van de plaque. Vanwege deze veranderingen kunnen er decalcificaties ontstaan rondom de slotjes, buccale plekken waar je normaal natuurlijk weinig cariës ziet. Om het ontstaan van deze decalcificaties tegen te gaan zijn diverse preventieve maatregelen gedurende de behandeling met vaste apparatuur mogelijk. Patiënten kunnen dagelijks spoelen met een fluoridespoelmiddel, of ze kunnen poetsen met een tandpasta met een hoge concentratie fluoride. Daarnaast kunnen behandelaars ook een lak of gel met fluoride tijdens een controle-afspraak aanbrengen.

Ik heb twee gerandomiseerde klinische onderzoeken uitgevoerd met als doel het voorkomen van het ontstaan van WSL tijdens behandeling met vaste

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2020.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.