Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het vijltje erbij neerleggen …

Drs. Sjoerd Kuiken
Dr. Nynke Tymstra
De zeker niet onomstreden nieuwe WIP-richtlijn ‘Infectiepreventie in mondzorgpraktijken’, geautoriseerd door de KNMT, NVM, NVMM, ONT, Stichting WIP en de VHIG, is al enkele maanden een feit. Door deze autorisatie is onze beroepsgroep verplicht haar werkwijze hieraan te conformeren. Wat zijn belangrijke veranderingen ten opzichte van de oude richtlijn? En wat zijn praktische handvatten – of juist problemen – om aan de nieuwe aanbevelingen te kunnen voldoen? Dit artikel is de tweede van een serie waarin we een item uit de praktijk vanuit dat perspectief zullen bespreken. In deze aflevering: het endodontisch instrumentarium.
Premium

Als casus nemen we een pijnklacht die uiteindelijk uitdraait op een wortelkanaalbehandeling. Alle spullen worden door de assistente bij elkaar gezocht en klaargelegd voor de behandeling. Cofferdam, hoekstukken, instrumentarium, roterende vijlen, handvijlen, long-neck excavatorboortjes, endohoekstuk, lengtebepaler, microscoop gebruiksklaar maken, alles wordt in gereedheid gebracht om tot een goed eindresultaat te komen (afbeelding 1). Ook ná een initiële wortelkanaalbehandeling wordt van de assistente de nodige inspanning gevraagd om al het instrumentarium, de gebruikte apparaten en de unit weer schoon en gebruiksklaar te maken voor de volgende behandeling. Tot nu toe gebruiken wij de roterende endovijlen persoonsgebonden, evenals de 06- en 08-handvijlen, vanwege het risico op breuk bij veelvuldig gebruik. De overige handvijlen, long-neck excavatorboortjes, ruimers en extirpatienaalden worden ultrasoon gereinigd en daarna gereinigd en thermisch gedesinfecteerd in de thermodesinfector. Volgens de oude WIP-richtlijn was deze werkwijze afdoende. Maar hoe zit dat met de vernieuwde WIP-richtlijn?

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0043-5/MediaObjects/12496_2017_43_Fig1_HTML.jpg
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0043-5/MediaObjects/12496_2017_43_Fig2_HTML.jpg

Aanbevelingen uit WIP-richtlijn

Hoofdstuk 8 van

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.