Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het composietpistool

Drs. Sjoerd Kuiken
Dr. Nynke Tymstra
Het uitkomen van de nieuwe WIP-richtlijn was voor ons in de praktijk opnieuw een moment om te kijken of we de zaken in de praktijk WIP-technisch goed voor elkaar hebben. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wij in de praktijk tot voor kort het composietpistool na iedere behandeling netjes met een alcoholdoekje afnamen en daarna weer gebruiksklaar voor de volgende restauratie in de la teruglegden. Volgens de WIP-richtlijn is dit echter niet afdoende. Maar wat is dan wel de juiste manier van decontaminatie? En hoe kan dit logistiek doorgevoerd worden in de praktijk?
Premium

In dit artikel zullen we ons richten op de reiniging, desinfectie en sterilisatie (Tabel1) van het instrumentarium, in dit geval het composietpistool, waarbij we inzoomen op de thermodesinfector. Dit alles is terug te vinden in hoofdstuk 8 van de revisie.

Met betrekking tot de wijze van decontaminatie van het instrumentarium, om zo het instrumentarium geschikt te maken voor hergebruik, wordt onderscheid gemaakt in drie categorieën, namelijk categorie A (kritisch), categorie B (semikritisch) en categorie C (niet-kritisch). Verdere toelichting hierop is weergegeven in Tabel 2.

Het composietpistool valt binnen categorie B, omdat het in contact komt met de slijmvliezen van de patiënt (afbeelding 1). Binnen deze categorie wordt de volgende wijze van decontaminatie aanbevolen: ‘reiniging en thermische desinfectie’ of ‘reiniging en onverpakte sterilisatie’.

Verder benoemt de WIP dat alleen instrumentarium dat niet bestand is tegen vocht, hoge temperaturen of de chemicaliën van de thermodesinfector, en waarvoor geen alternatief is dat daar wel tegen bestand is, handmatig mag worden gereinigd en chemisch gedesinfecteerd.

Thermodesinfector

De richtlijn beveelt aan instrumentarium machinaal te reinigen en te desinfecteren in een voor de mondzorgpraktijk geschikte thermodesinfector. Zo zou er minder risico zijn op accidentele bloedcontacten (Arbowetgeving) en vinden de reiniging- en desinfectieprocessen gecontroleerd plaats.

Thermodesinfectoren moeten voldoen aan de NEN-EN-ISO 15883-1-2 en men dient bij het beladen de aanwijzingen van de fabrikant op te volgen. Voor de volledigheid hebben we daarom de gebruiksaanwijzing doorgenomen en daarin valt onder andere het volgende te lezen:

  • Zet het spoelgoed zo in
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.