Het composietpistool

Het uitkomen van de nieuwe WIP-richtlijn was voor ons in de praktijk opnieuw een moment om te kijken of we de zaken in de praktijk WIP-technisch goed voor elkaar hebben. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wij in de praktijk tot voor kort het composietpistool na iedere behandeling netjes met een alcoholdoekje afnamen en daarna weer gebruiksklaar voor de volgende restauratie in de la teruglegden. Volgens de WIP-richtlijn is dit echter niet afdoende. Maar wat is dan wel de juiste manier van decontaminatie? En hoe kan dit logistiek doorgevoerd worden in de praktijk?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

In dit artikel zullen we ons richten op de reiniging, desinfectie en sterilisatie (Tabel1) van het instrumentarium, in dit geval het composietpistool, waarbij we inzoomen op de thermodesinfector. Dit alles is terug te vinden in hoofdstuk 8 van de revisie.

Met betrekking tot de wijze van decontaminatie van het instrumentarium, om zo het instrumentarium geschikt te maken voor hergebruik, wordt onderscheid gemaakt in drie categorieën, namelijk categorie A (kritisch), categorie B (semikritisch) en categorie C (niet-kritisch). Verdere toelichting hierop is weergegeven in Tabel 2.

Het composietpistool valt binnen categorie B, omdat het in contact komt met de slijmvliezen

0
13

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2017.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.