Hergebruik van secundaire kronen met Si-tec-slotjes

Telescoopkronen worden steeds vaker toegepast vanwege de vergrijzing van de bevolking en het behoud van steeds meer eigen gebitselementen. Voorkomen van edentate kaken is van belang om de processus alveolaris te behouden. In het verleden werd voor deze toepassing gekozen voor hoogedele legeringen voor de primaire en secundaire kronen. Om de retentie te garanderen werden in deze kronen Si-tec-slotjes aangebracht. Een kostbare maar duurzame oplossing. Ook aan deze retentie komt een keer een einde. Zeker als er een element verloren gaat. Wat is dan een verstandige keuze? Vervangen van de prothetische voorziening en verder gaan op 3 kronen of hergebruik van de secundaire kronen voor een nieuwe voorziening? In het laatste geval zal de patiënt de prothese enige weken moeten missen. Een verslag van beide opties.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

In 2008 is een frameprothese vervaardigd op 4 pijlers: 13,16 en 23,26. Na 10 jaar is de 13 verloren gegaan door cariës (afbeelding 1 en 2). De prothese bedekt het palatum slechts gedeeltelijk en de patiënt

0
18

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2019.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.