Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gepaste reactie?

J.M. Kreijns
Als er in de praktijk wat mis gaat, willen tandartsen de schuld daarvan nog wel eens bij de patiënt leggen. Dit geeft namelijk een comfortabel gevoel: niet de tandarts hoeft te veranderen of zich te verantwoorden. Het is de patiënt die de fout maakt. Bijvoorbeeld door onverwacht te slikken, zijn tong in de boor te steken, niet voldoende zijn mond te openen, et cetera.
Premium

Het fenomeen dat het slachtoffer de schuld krijgt van een ongeval of een behandelfout staat bekend als ‘blaming the victim’. Vanuit de psychologie is er een verklaring voor dit fenomeen geformuleerd. Kinderen worden opgevoed met het idee dat ze in een rechtvaardige wereld leven. Daarin krijgen mensen wat ze verdienen en horen onschuldigen niet de dupe te worden van onrecht. Worden de mensen wel met onrecht geconfronteerd, dan tast dat hun geloof in een rechtvaardige wereld aan. Dit verschil tussen wat in de opvoeding is meegegeven en wat wordt ervaren, zorgt voor een negatieve reactie. Door te verwijten ‘had je maar…’, lijkt het onrecht dat iemand is overkomen ‘verdiend’. Door dit psychologisch mechanisme zou het geloof in een rechtvaardige wereld intact blijven.

De oorzaak of de schuld van een incident bij een ander leggen, wordt ook wel ‘externaliseren’ genoemd. Hierdoor kan de patiënt die ongewild een vervelend incident meemaakt niet altijd rekenen op begrip van de tandarts. Tot bij de rechter kan dit aan het licht komen.

Losse facing

Bij een 30-jarige patiënte worden vier porseleinen facings op de bovenincisieven vervaardigd. Al vrij snel na de plaatsing komt de facing op de 11 los. Deze wordt door de tandarts die de facings heeft vervaardigd herplaatst. Maar in de jaren daarna komt deze zelfde facing herhaaldelijk los. Soms blijft de facing op de 11 slechts enkele

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.