Gepaste reactie?

Als er in de praktijk wat mis gaat, willen tandartsen de schuld daarvan nog wel eens bij de patiënt leggen. Dit geeft namelijk een comfortabel gevoel: niet de tandarts hoeft te veranderen of zich te verantwoorden. Het is de patiënt die de fout maakt. Bijvoorbeeld door onverwacht te slikken, zijn tong in de boor te steken, niet voldoende zijn mond te openen, et cetera.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Het fenomeen dat het slachtoffer de schuld krijgt van een ongeval of een behandelfout staat bekend als ‘blaming the victim’. Vanuit de psychologie is er een verklaring voor dit fenomeen geformuleerd. Kinderen worden opgevoed met het idee dat ze in een rechtvaardige wereld leven. Daarin krijgen mensen wat ze verdienen en horen onschuldigen niet de dupe te worden van onrecht. Worden de mensen wel met onrecht geconfronteerd, dan tast dat hun geloof in een rechtvaardige wereld aan. Dit verschil tussen wat

0
5

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2017.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.