Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebruik van de geëxtraheerde radix voor het individuele emergence profile: een solitaire tandvervanging

Sofie Velghe
Vervanging van een frontelement door een implantaat is een delicate behandeling. De restauratie moet de natuurlijke tand qua kleur, vorm, structuur en grootte zo goed mogelijk nabootsen. Om excellente resultaten te bereiken, focussen de richtlijnen zich op maximaal behoud van de harde en zachte weefsels na extractie, dan wel compensatie van het volumeverlies. Voor een natuurlijk ogende implantaatrestauratie is het belangrijk een geïndividualiseerd abutment te plaatsen dat voldoende steun biedt aan het zachte weefsel. Met de geëxtraheerde radix kan de natuurlijke kritische en subkritische contour gekopieerd worden voor een optimaal abutmentdesign. Een multidisciplinaire aanpak is van cruciaal belang voor het bereiken van het gewenste behandelresultaat.
Premium

Auteur: Sofie Velghe

Een gezonde 68-jarige patiënte (ASA 1) is naar onze praktijk verwezen vanwege element 12. De tand was reeds endodontisch behandeld, de oude kroon was losgekomen en de wortelrest vertoonde zichtbaar een verticale fractuur waardoor het element als verloren moest worden beschouwd (afbeelding 1). Na bespreking van de mogelijke behandelopties kiezen we voor een solitaire tandvervanging middels een implantaat.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0107-6/MediaObjects/12496_2017_107_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1 Initiële situatie met de oude kroon.

Voor de reconstructie van de laterale incisief maken we gebruik van het guided immediate loading protocol. Dit protocol houdt in dat vooraf aan de hand van een CBCT-opname een digitale planning wordt uitgevoerd waarbij het implantaat digitaal in de meest gunstige positie geplaatst wordt. Zodoende kan op het moment van de chirurgie het implantaat geleid geplaatst worden, en bij voldoende primaire stabiliteit ook immediaat belast worden.

Om een optimale ondersteuning van de zachte weefsels te behouden, gebruiken we de originele tandwortel om het natuurlijk emergence profile (= de oorspronkelijke vorm van het tandvlees rondom de kroon) te kopiëren.

Planning

Voor de planning plaatsen we het implantaat in de zo gunstig mogelijke positie, rekening houdend met de prothetiek (schroefgat) en de hoeveelheid aanwezig alveolair bot. We maken daarom een CBCT-scan om een 3-dimensionaal beeld te verkrijgen van de radix-alveolaire botsituatie. Een volledig anatomische wax-up wordt vervolgens uitgevoerd die gebruikt wordt voor de primaire morfologie van de definitieve kroon (afbeelding 2a). Tevens worden de gipsmodellen van voor en na de wax-up digitaal ingescand. Met de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.