Auteur: Sofie Velghe
Een gezonde 68-jarige patiënte (ASA 1) is naar onze praktijk verwezen vanwege element 12. De tand was reeds endodontisch behandeld, de oude kroon was losgekomen en de wortelrest vertoonde zichtbaar een verticale fractuur waardoor het element als verloren moest worden beschouwd (afbeelding 1). Na bespreking van de mogelijke behandelopties kiezen we voor een solitaire tandvervanging middels een implantaat.

Voor de reconstructie van de laterale incisief maken we gebruik van het guided immediate loading protocol. Dit protocol houdt in dat vooraf aan de hand van een CBCT-opname een digitale planning wordt uitgevoerd waarbij het implantaat digitaal in de meest gunstige positie geplaatst wordt. Zodoende kan op het moment van de chirurgie het implantaat geleid geplaatst worden, en bij voldoende primaire stabiliteit ook immediaat belast worden.
Om een optimale ondersteuning van de zachte weefsels te behouden, gebruiken we de originele tandwortel om het natuurlijk emergence profile (= de oorspronkelijke vorm van het tandvlees rondom de kroon) te kopiëren.
Planning
Voor de planning plaatsen we het implantaat in de zo gunstig mogelijke positie, rekening houdend met de prothetiek (schroefgat) en de hoeveelheid aanwezig alveolair bot. We maken daarom een CBCT-scan om een 3-dimensionaal beeld te verkrijgen van de radix-alveolaire botsituatie. Een volledig anatomische wax-up wordt vervolgens uitgevoerd die gebruikt wordt voor de primaire morfologie van de definitieve kroon (afbeelding 2a). Tevens worden de gipsmodellen van voor en na de wax-up digitaal ingescand. Met de