Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gangster vermoordt zijn tandarts?

dr. Frank Heynick
In 1929 werd tandarts Frank Brady in zijn praktijk in een wolkenkrabber van historisch belang in Chicago doodgeschoten. Dit was misschien op bevel van een van zijn patiënten, namelijk de beruchte gangster Al Capone.
Premium

Chicago is de geboorteplaats van de wolkenkrabber. Dit was mede het gevolg van de grote brand van 1871 die het centrum van de stad verwoestte. Men moest opnieuw beginnen. De wederopbouw duurde vele jaren en leverde de architecten van die tijd ongekende mogelijkheden. De tachtiger jaren van die eeuw brachten twee belangrijke technologische ontwikkelingen: balken van ijzer en staal en de elektrische lift. Daardoor konden in Chicago kantoorgebouwen van tien en twaalf verdiepingen verrijzen, de protowolkenkrabbers.

Louis Sullivan staat bekend als de ‘Father of the Skyscraper’. Als architect in Chicago in het laatste decennium van de eeuw ontwierp hij hoge kantoorgebouwen die de verticale lijnen van de stalen balken benadrukten – dit in tegenstelling tot zijn collega’s die hoge gebouwen ontwierpen met gevels die op een opeenstapeling van traditionele horizontale gebouwen leken.

Er waren nog meer progressieve architecten in Chicago in die tijd, vooral de firma van John W. Root en Daniel Burnham. Hun in 1893 voltooide Reliance Building van veertien verdiepingen was zijn tijd ruim een halve eeuw vooruit door de toepassing van heel veel glas, waaronder in verticale erkers.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0067-x/MediaObjects/12496_2017_67_Fig1_HTML.jpgAl Capone miste hier en daar een element. Toch zag het gebit van de beruchte gangster er goed uit.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0067-x/MediaObjects/12496_2017_67_Fig2_HTML.jpgLaatste kans om

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.