Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Frankenkitten

Frank Heynick
Door selectief fokken door de mens zijn tientallen kattenrassen tot stand gekomen. Helaas ook weleens met specifiek medische en dentale problemen als gevolg. En wat te denken van een kat met vier oren?
Premium

Kleine wilde katachtigen kwamen voor het eerst zo’n achttot zevenduizend jaar geleden in het Midden-Oosten in een nauwe relatie tot de mens. Dit had alles te maken met de opkomst van de landbouw en de eerste beschavingen. Katachtigen van de genus Felis catus (waaronder de Afrikaanse wilde kat, de woestijnkat en de moeraskat) waren welkom rond graanopslagplaatsen om muizen en ratten die het graan opaten te vangen. Gespeculeerd wordt dat boeren jonge katjes ook in het woonhuis brachten. In de loop van enkele generaties van mens en dier werden de katten tammer.

Vervolgens werden de gedomesticeerde katten door reizigers, kooplieden en rondzwervende volkeren naar Europa en andere werelddelen meegenomen. Maar als soort bleef en blijft Felis catus nooit ver verwijderd van zijn wilde wortels. Talloze afstammeling van de Midden-Oosterse gedomesticeerde katten leefden vrij in dorpen, steden en op het platteland. Sommige van hen vermenigvuldigden zich ook met nauwverwante inheemse katachtigen wier voorouders nooit gedomesticeerd waren.

Kenmerk

Ratten- en muizenvanger Felis catus bleef zijn werk uitstekend doen. Er was bij de mens geen behoefte om de kat selectief tot nieuwe rassen te fokken om meer gespecialiseerde taken uit te voeren. Dit in tegenstelling tot de hond, afstammelingen van tamgemaakte wolven, die oorspronkelijk als herder

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.