Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extreme angst voor de tandheelkundige behandeling

Bohn Stafleu van Loghum
Extreme angst voor de tandheelkundige behandeling komt veel voor. Patiënten kunnen dan bang zijn voor vele verschillende aanleidingen bij de behandeling. Er bestaat nog geen aanpak die bij iedere patiënt de angst blijvend vermindert. Caroline van Houtem, tandarts-angstbegeleiding, heeft aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam onderzoek gedaan naar extreme tandartsangst en naar welke factoren de angst veroorzaken en in stand houden. Daarnaast heeft ze onderzoek gedaan naar flauwvallen en kokhalzen in de tandartsstoel.
Premium

1 Wat was de aanleiding van uw onderzoek?

Tijdens mijn opleiding tot tandartsangstbegeleiding had ik het idee dat hoewel er al behoorlijk veel onderzoek naar de diagnostiek en behandeling van patiënten met extreme angst voor de tandheelkundige behandeling is gedaan, de behandeling bij niet alle patiënten voldoende aansloeg. Daarnaast waren er twee groepen patiënten bij wie in mijn ogen nog niet voldoende onderzoek naar was gedaan en die vaak voor behandeling van hun problematiek naar een tandarts-angstbegeleiding worden verwezen. Dit betrof de patiënten die flauwvielen bij de tandheelkundige behandeling en de patiënten die last hadden van kokhalzen bij de tandheelkundige behandeling. Er bestond dan ook geen eenduidige mening in de literatuur over het feit of flauwvallen en kokhalzen uitingsvormen zijn van angst voor de tandheelkundige behandeling, of dat het op zichzelf staande fenomenen zijn.

2 Wat heeft u precies onderzocht?

Subtypes van angst

Allereerst heb ik onderzocht of angst voor de tandheelkundige behandeling onder te verdelen is in diverse subtypes. We weten uit eerder onderzoek namelijk dat mensen voor wel zo’n 67 verschillende aanleidingen in de tandartspraktijk bang kunnen zijn. Zo’n classificering in subtypes van angst kan de diagnostiek en behandeling van tandartsangst vergemakkelijken.

PROFIEL

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0080-0/MediaObjects/12496_2017_80_Fig1_HTML.jpg
 • Naam: Caroline van Houtem
 • Studie/specialisatie: Tandarts-angstbegeleiding
 • Proefschrift: Anxiety, fainting and gagging in dentistry: separate or overlapping constructs?
 • Promotiedatum: 11 november 2016
 • Promotor: prof. dr. A. de Jongh
 • Copromotor: dr. A. J. van Wijk
 • Motivatie: Nog niet alle angstpatiënten zijn blijvend van hun extreme tandartsangst af te helpen. Er is
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2017.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.