Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Energiedranken: een risico voor het gebit?

Dr. Dien Gambon
Energiedranken hebben de naam een stimulerende werking te hebben op het lichaam en een bijdrage te leveren aan het verbeteren van fysieke en mentale prestaties. Er zijn twee soorten: sportdranken en ‘energydrinks’. Jaren geleden gebruikten alleen sporters sportdranken, maar tegenwoordig drinken steeds meer niet-sporters, onder wie ook veel jongeren, met regelmaat sportdranken. Ze worden vooral voor, tijdens en/of na fysieke inspanning gedronken om vochten suikertekort aan te vullen, hebben een oppeppend effect, maar leveren weinig tot geen extra energie. Energiedranken kunnen bijdragen aan tandheelkundige problemen, maar ook aan het ontstaan van overgewicht, obesitas en diabetes. Een frequente intake dagelijks of tijdens het sporten kan leiden tot tanderosie en cariës.
Premium

Tanderosie, het verschijnsel waarbij hard tandweefsel oplost door zuren zonder tussenkomst van bacteriën, zien we regelmatig bij zo’n 30% van onze patiënten. Zuren uit voedingsmiddelen en dranken kunnen bijdragen aan de demineralisatie van glazuur. Energydrinks en sportdranken vormen een aparte groep. Het risico op het ontstaan van tanderosie wordt bepaald door de frequentie, de duur, het moment en de wijze van consumptie. Voedingsmiddelen met extra calcium en fosfaat zijn niet tot nauwelijks erosief. Tanderosie treedt vrij wel nooit alleen op. Meestal is er ook sprake van attritie en abrasie. Praktisch is de waarde waarbij het glazuur oplost gesteld op pH ≤ 5,5 en voor dentine op pH ≤ 6,4. De buffercapaciteit van een drank geeft aan hoeveel natronloog er moet worden toegevoegd om zuur te neutraliseren tot een waarde pH≥ 7. Hoe groter de buffercapaciteit, hoe groter de kans op tanderosie bij de aanwezigheid van voedingsmiddelen in de mond.

Tanderosie kan zowel bij volwassenen als kinderen voorkomen (afbeelding en 2). Glazuur in het blijvend gebit lost anderhalf keer langzamer op dan het glazuur van het melkgeoubit. Het glazuur is harder en daardoor minder gevoelig voor zuren. Als erosie in een melkgebit zichtbaar is, zijn er risicofactoren aanwezig (geweest) waardoor de kans op tanderosie in de blijvende dentitie mogelijk is. Zorgverleners dienen hier alert op te zijn. Specifieke patronen van tanderosie

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.