Energiedranken: een risico voor het gebit?

Energiedranken hebben de naam een stimulerende werking te hebben op het lichaam en een bijdrage te leveren aan het verbeteren van fysieke en mentale prestaties. Er zijn twee soorten: sportdranken en ‘energydrinks’. Jaren geleden gebruikten alleen sporters sportdranken, maar tegenwoordig drinken steeds meer niet-sporters, onder wie ook veel jongeren, met regelmaat sportdranken. Ze worden vooral voor, tijdens en/of na fysieke inspanning gedronken om vochten suikertekort aan te vullen, hebben een oppeppend effect, maar leveren weinig tot geen extra energie. Energiedranken kunnen bijdragen aan tandheelkundige problemen, maar ook aan het ontstaan van overgewicht, obesitas en diabetes. Een frequente intake dagelijks of tijdens het sporten kan leiden tot tanderosie en cariës.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Tanderosie, het verschijnsel waarbij hard tandweefsel oplost door zuren zonder tussenkomst van bacteriën, zien we regelmatig bij zo’n 30% van onze patiënten. Zuren uit voedingsmiddelen en dranken kunnen bijdragen aan de demineralisatie van glazuur. Energydrinks en sportdranken vormen een aparte groep. Het risico op het ontstaan van tanderosie wordt bepaald door de frequentie, de duur, het moment en de wijze van consumptie. Voedingsmiddelen met extra calcium en fosfaat zijn niet tot nauwelijks erosief. Tanderosie treedt vrij wel nooit alleen

0
11

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2017.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.