Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drietand, vork en trident

Frank Heynick
Het wapen de tweetand heeft twee tanden, uiteraard. De drietand drie. De bestekvork heeft meestal vier tanden en dient nog altijd om voedsel in de mond te doen. Maar hij had vroeger ook een nevenfunctie die minder smakelijk was.
Premium

De speer is wellicht het oudste gereedschap van de mens. De West-Afrikaanse chimpansee (Pan troglodytes verus) maakt speren van strakke boomtakken. De punt vormt hij door op het uitende te kauwen. Met dit vlijmscherpe wapen gaat hij vervolgens op jacht op kleinere primaten. Op zijn beurt maakte de homo sapiens een speerpunt van bot of vuursteen, later van brons en ijzer. De speer werd als jacht- en gevechtswapen gebruikt om ermee te steken of werpen.

Op een gegeven moment kwam iemand op het lumineuze idee een speer met meer dan één punt te maken. Zo ontstond in de klassieke oudheid de tweetand met een U-vormig metalen voorwerp met twee tanden en punten op de schacht gemonteerd. De tweetand had – en heeft nog steeds – een toepassing in de landbouw, namelijk als hooivork. Als wapen wordt de tweetand, ofwel bidens, vooral met Pluto geassocieerd, de god van de onderwereld in de Romeinse godsdienst en mythologie.

Neptunus

Beter bekend is de drietand. Ook dit gereedschap werd door boeren voor onder meer het verplaatsen van hooi en stro gebruikt. Maar de drietand – tridens in het Latijn – werd vooral door vissers gebruikt om hun prooi beter te kunnen vangen. In het

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.