Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Derde hand’ en de hersenen

dr. Frank Heynick
Uit onderzoek blijkt dat Homo neanderthalensis en Homo habilis hun rechtersnij- en hoektanden gebruikten bij bepaalde handelingen. Dit heeft merkwaardige implicaties voor de evolutionaire ontwikkeling van het brein.
Premium

Al ruim een eeuw stellen antropologen en biologen stambomen van de mens en mensachtigen samen. Door de ontdekking van nieuwe fossielen en door de moderne DNA-analyse worden bij de hoofd-, de zijtakken en de twijgjes van de stamboom telkens weer toevoegingen en aanpassingen aangebracht. Veel vraagtekens zijn er nog.

Onbetwist is echter dat bij de stamboom Homo (onderdeel van de grotere stamboom Hominini, waartoe ook de chimpansees behoren) er maar één vertakking is die in de historische tijd leefde en op dit moment nog leeft, namelijk onze soort Homo sapiens sapiens. Alle andere Homo-takken en twijgen – zo’n zestien soorten en bijna net zo veel ondersoorten – hebben uiteindelijk een doodlopende weg gevolgd. Homo sapiens sapiens kent dus veel in het grijze verleden (overgroot)ooms en -tantes, en neven en nichten van de zoveelste graad, waarvan geen enkele afstammeling om ons heen meer te zien is.

Neanderthalers

De Neanderthalers, die vanaf ongeveer 200.000 jaar geleden Europa en West-Azië koloniseerden, worden aan de hand van DNA-analyses meestal als een eigen soort geclassificeerd: Homo neanderthalensis. Het zijn onze neven en nichten op de stamboom. Neven en nichten uit een heel ver verleden, want ergens tussen ongeveer 40.000 tot 30.000 jaar geleden stierven

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.