Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De tandarts en de vleermuisbommen

Bohn Stafleu van Loghum
Vijfenzeventig jaar geleden was de Amerikaanse tandarts Lytle Adams intensief bezig met een zeer onconventioneel project om de oorlog tegen Japan te winnen.
Premium

De in 1883 geboren Lytle S. Adams had In de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw een goedlopende tandartspraktijk in Irwin, een plaats dichtbij de stad Pittsburgh in de staat Pennsylvania. Zijn ambities waren echter groter, want Adams was ook uitvinder en ondernemer. Zijn belangrijkste project had met de luchtpost te maken. Hij ontwikkelde en octrooieerde een methode waarbij vliegtuigen de post konden ophalen bij kleine plaatsen zonder te hoeven landen. Hij richtte het Adams Nonstop Airmail Pick-up System op met Pittsburgh als middelpunt van een regionaal net. Dat ging redelijk goed, maar zijn droom van een landelijk netwerk werd nooit gerealiseerd.

Bizar

Op 7 december 1941 was tandarts Adams op vakantie nabij het nationale park Carlsbad Caverns in de staat New Mexico. Hij hoorde op de radio van de Japanse aanval op de Amerikaanse vloot in Pearl Harbor – dit terwijl vredesonderhandelingen tussen de twee landen nog aan de gang waren. De Carlsbad Caverns werden onder meer bewoond door zo’n miljoen vleermuizen die iedere nacht de ondergrondse grotten verlieten op zoek naar voedsel. Dat deed in het hoofd van Adams een lichtje opgaan: zouden de vleermuizen als wapen gebruikt kunnen worden tegen Japan?

Lytle Adams ving enkele vleermuizen uit de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.