Hoe kijken (tand)artsen aan tegen afspraken die met de zorgverzekeraars worden gemaakt? Hoe komen ze tot stand en wat zijn de gevolgen voor (tand)artsen en hun patiënten? Hoe groot wordt de invloed van zorgverzekeraars gevoeld op wat er in de behandelkamer gebeurt? Degenen die (steekproefsgewijs gekozen) zullen bijdragen aan dit onderzoek gaan hopelijk zorgen voor belangrijke inzichten in de impact van zorgcontractering.
Zo heeft niemand van ons ingestemd, noch is geraadpleegd over het afschaffen van aanvragen op papier om een machtiging af te geven aan patiënten voor een behandeling van met name de basisverzekering. Dat moet zomaar opeens digitaal en is ons door de strot geduwd. Onze assistentes raken ook geïrriteerd omdat een digitale aanvraag bepaald geen abc’tje is. Het kost hun ongeveer een uur en vaak moet er iemand assisteren die verstand heeft van ICT. Een foto vergeten te uploaden? Alles moet opnieuw!
Net als de WIP-richtlijn. Overleg is er niet meer en wij op de werkvloer krijgen top-down van alles op ons bordje.
Als er vervolgens op onze kritische vragen een antwoord komt van de zorgverzekeraar is het vaak de standaardzin ‘De overheid bepaalt de regels’ en meer van dit soort algemeenheden waaruit blijkt dat de aanvraag niet eens gelezen is, maar door een menselijke robot is ondertekend. Of eigenlijk ‘afgestempeld’.
Denken zorgverzekeraars nu echt dat je alles kunt delegeren? Waarom schermen zij bijvoorbeeld hun adviserende tandartsen af? Je kunt ze steeds minder makkelijk aan de telefoon