Dat Nederland een voorsprong heeft was op de grootste tandheelkundige beurs, de IDS, in maart jongstleden hier en daar te zien en te horen, maar er waren zeer weinig Nederlandse tandartsen die op de beurs waren afgekomen. Komt dat door de voorsprong die we hebben? Of hebben slechts een handjevol Nederlanders kennis van zaken. Zijn we er klaar voor als de minister het sein geeft om te gaan starten met het herschrijven van het tandheelkundig curriculum?
Wat opviel was dat de hallen vol stonden met digitale scanners: voor in de mond, voor in het lab om modellen te scannen, en scanbaar afdrukmateriaal dat weer gescand kan worden. Scanbodies voor op implantaten, digitale analyse van occlusie en articulatie. Het staat te wachten op kopers die het gaan toepassen in hun praktijk om gebitten ‘digitaal’ te herstellen waardoor ons werk een stuk nauwkeuriger past en langer mee zou moeten gaan.
Voor het stellen van een diagnose hebben we binnenkort geen tandartsen meer nodig. Althans, als we mensen als Leon Engelen moeten geloven die in Nijmegen werkt in het Radboudziekenhuis. Het is zijn taak om het aantal bedden in dat ziekenhuis binnen nu en tien jaar te halveren. Hoe kan dat volgens hem gedaan worden? Door de diagnostiek van de specialist naar de huisarts over te hevelen, en die van de huisarts door de patiënt zelf te laten doen. Over 10 jaar laat je volgens hem je bloed prikken door een