Dahlen in plaats van inslijpen

Als postcanien een element ontbreekt, kan uitgroei van de antagonist optreden. Als dan bij het prothetisch willen sluiten van het diasteem het uitgegroeide element de occlusie en/of articulatie stoort, zal een keuze gemaakt moeten worden om de curve te herstellen. Meestal wordt op het gipsmodel het uitgegroeide element door de tandtechnicus geradeerd en daarna in de mond door de behandelaar. In het geval van onderstaande casus werden de betreffende elementen niet verlaagd, maar werden de dummy’s in de gewenste ‘supra’positie gelaten, omdat verwacht werd dat de curve zich door uitgroei van de buurelementen en intrusie van de storende antagonist zou herstellen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Een 17-jarige vrouw wordt verwezen voor het maken van een etsbrug van keramiek ter plaatse van de 14 en 24. De elementen ontbreken niet, maar bij orthodontisch ‘hengelen’ van de geretineerde cuspidaten zijn de 14 en 24 uit voorzorg gedistaliseerd om wortelresorptie van deze elementen te voorkomen. Nadat de 13 en 23 eenmaal in de boog stonden bleef echter aan beide zijden een diasteem over ter grootte van een premolaar.

0
19

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.