Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Correctie van kaakasymmetrie

Dr. Tong Xi
Een 34-jarige vrouw met een forse asymmetrie van de onderkaak presenteert zich op het gecombineerde spreekuur voor orthodontisch-orthognatische chirurgie. Uit de anamnese blijkt dat deze afwijking in haar puberteit is ontstaan en niet meer progressief is. Door middel van virtuele 3D-operatieplanning en gebruikmakend van 3D-geprinte zaagmallen kan de asymmetrie van de mandibula op een voorspelbare manier chirurgisch worden gecorrigeerd.
Premium

De mandibulaire asymmetrie van deze 34-jarige patiënte is ontstaan door een asymmetrische groei van de mandibula (afbeelding 1, zie ook kader). Er is sprake van een hemimandibulaire hyperplasie, klinisch gekenmerkt door een uitgezakte mandibula-onderrand aan de linkerzijde als gevolg van de overmatige groei vanuit de linker condylus. Haar gezichtsprofiel wordt verder gekenmerkt door een licht dished-in profiel met een vergrote nasolabiale hoek en een diepe labiomentale plooi (afbeelding 2). Door de overmatige verticale groei van de linkermandibulahelft is er ook een kanteling van het occlusievlak ontstaan (afbeelding 3). Daarnaast is er een diepe beet en een midlineshift van de onderdentitie naar links.

3D-beeldvorming

Om de ernst en de exacte locatie van de asymmetrie te bepalen wordt gebruikgemaakt van cone beam computed tomography (CBCT) om de afwijking van de botstructuren, weke delen en dentitie in beeld te brengen. Van de gemaakte CBCT wordt een gedetailleerde 3D-reconstructie van het schedel gemaakt. Op deze

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.