Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Controlefoto en collegialiteit

Dr. Hans van Pelt
Bij endodontische behandelingen maken we regelmatig een foto ter controle. De laatste foto dient om te beoordelen of het kanaal volledig gevuld of ondervuld is, dus …?
Premium

Bij endodontische behandelingen maken we regelmatig een foto ter controle. De laatste foto dient om te beoordelen of het kanaal volledig gevuld of ondervuld is, dus …?

Nu zijn er in de endodontologie nieuwe inzichten, zoals de vitalepulpatheorie (VPT), waarbij het vitale deel van de pulpa niet wordt verwijderd. Dat is meestal het apicale deel.

Stel dat deze patiënt zich dan u als nieuwe patiënt meldt:

  • Noemt u dit dan een te kort gevulde endo?
  • Is volgens u de collega tekortgeschoten en gaat u de kanaalbehandeling opnieuw doen?

Achterin dit nummer (altijd twee maanden na de vraagstelling) geven we meer informatie over deze casus en het beloop ervan. Daaruit blijkt op de controlefoto zes jaar na de endodontische behandeling dat het apicale deel is geoblitereerd en dus vitaal is gebleven.

Nieuwe inzichten leiden zo tot (in dit geval) controlefoto’s die andere beelden geven dan waaraan we gewend zijn. Zonder twijfel zal dit enige tijd leiden tot onnodige herbehandelingen en intercollegiaal gevit.

Met de rubriek Intercollegiaal Online kunnen we dit hopelijk voorkomen en zo bijdragen tot constructieve collegiale verhoudingen. We hopen daarom dat er een levendige discussie over onze vraagstellingen gaat ontstaan via de LinkedIn-groep. Snel met elkaar communiceren, dat is in het belang van onze patiënten.

Wilt u ook een casus met vragen aanleveren voor deze rubriek? Kom maar door! Er zijn geen drempels, want de casuïstiek wordt zoals u kunt zien anoniem gepubliceerd.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.