Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bridge the gap

Frank van Wijck
Al 21 jaar is de stichting Bridge the Gap actief in ontwikkelingslanden om kinderen met (veelal) schisis te opereren en kennis over te dragen aan lokale behandelaars. Maar dit laatste gaat moeizaam. Zeker niet omdat er geen talenten zijn, maar vooral omdat ze niet altijd de kans krijgen om zich te ontwikkelen.
Premium

Ieder jaar gaat Just de Mol van Otterloo twee weken in een ontwikkelingsland werken uit naam van de stichting Bridge the Gap. Samen met collega-kaakchirurgen, plastisch chirurgen, anesthesiologen en tandartsen voert hij dan complexe ingrepen – vooral schisischirurgie – uit in landen die zelf niet de kennis en middelen hebben om dit te doen. Het idee komt van tandarts Dam Backer uit Lelystad, die medio jaren negentig tijdens een congres in contact kwam met professor Lam Ngoc An, die in Zuid-Vietnam het enige kaakchirurgische ziekenhuis runde. Toen An Backer rondleidde, zag die hoe groot daar de achterstand was in de behandeling van kinderen met schisis. De Mol van Otterloo vertelt: ‘Net in die tijd riep KLM in het kader van haar 75-jarig bestaan de prijsvraag Bridge the world uit. Dam bracht het idee in om Vietnamese artsen, verpleegkundigen en schisispatiënten naar Nederland te halen. Die patiënten zouden dan worden geopereerd en de artsen en verpleegkundigen zouden geïnformeerd worden over hoe een schisisteam werkte. Het idee won – typisch Dam want die kreeg altijd wel voor elkaar wat hij in zijn hoofd had. Helaas kwamen met de artsen en verpleegkundigen ook een paar vrienden van de directeur mee – zo gaat dat in die landen – en slechts één patiënt. En de verpleegkundigen werden bij die patiënt op de kamer gehouden toen de artsen werden rondgeleid. De tweede patiënt die zou meekomen was een

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.