Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bespreking van 15 (+2) sinds 1999 gevolgde casussen: Autotransplantatie van afgevormde derde molaren

Rien van Paridon
Al eerder zijn in TandartsPraktijk artikelen verschenen over het transplanteren van gebitselementen. In het begin lag de nadruk met name op het transplanteren van gebitselementen met onvolgroeide apices naar locaties van agenesieën of van een trauma. In dit artikel laat ik zien dat ook het autotransplanteren van elementen met afgevormde apices een plaats verdient in de algemene praktijk. Dit geldt niet alleen voor betrekkelijk eenvoudige elementen zoals premolaren, maar ook lastiger meerwortelige elementen. In mijn algemene praktijk zijn in de periode van oktober 1999 tot en met oktober 2009 in totaal 15 autotransplantaties uitgevoerd van volgroeide 3e molaren.
Premium

In de algemene praktijk komt het regelmatig voor dat elementen om diverse redenen niet meer te behouden zijn en verloren gaan. Niet altijd hoeft zo’n element vervangen te worden, maar toch is er vaak de wens en ook de noodzaak om voor een vervanging zorg te dragen. Het verlies van een eerste of tweede molaar kan leiden tot vermindering van functie en migratie van buurelementen en antagonisten. Als de buurelementen al flink zijn gerestaureerd, dan ligt een prothetische oplossing zoals een driedelige brug voor de hand. Bij gavere buurelementen komt vaak de implantologie kijken. Is er echter een geschikt donorelement voorhanden zoals een niet-functionele derde molaar, of wat mij betreft zelfs een functionele derde molaar, dan kan autotransplantatie een goed, zo niet beter, en goedkoop alternatief zijn.1,2,3

Voorwaarden

De voordelen van autotransplantatie zijn legio:

 • Een hoog slagingspercentage, zelfs bij mogelijke complicaties, zoals een fractuur van een wortelpunt.
 • Goedkoop in vergelijking met implantologie of (uitgebreide) prothetiek.
 • Behoud van ligament en dus proprioceptie.
 • Het element kan
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2018.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.