Bespreking van 15 (+2) sinds 1999 gevolgde casussen: Autotransplantatie van afgevormde derde molaren

Al eerder zijn in TandartsPraktijk artikelen verschenen over het transplanteren van gebitselementen. In het begin lag de nadruk met name op het transplanteren van gebitselementen met onvolgroeide apices naar locaties van agenesieën of van een trauma. In dit artikel laat ik zien dat ook het autotransplanteren van elementen met afgevormde apices een plaats verdient in de algemene praktijk. Dit geldt niet alleen voor betrekkelijk eenvoudige elementen zoals premolaren, maar ook lastiger meerwortelige elementen. In mijn algemene praktijk zijn in de periode van oktober 1999 tot en met oktober 2009 in totaal 15 autotransplantaties uitgevoerd van volgroeide 3e molaren.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

In de algemene praktijk komt het regelmatig voor dat elementen om diverse redenen niet meer te behouden zijn en verloren gaan.

0
12

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.