Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beperkte mondopening met deflectie

Dr. Reinier Hoogeveen MSc
Hugo Vreugdenhil
Bij een beperking van de mondopening denkt u natuurlijk aan problemen van het kaakgewricht of van de kauwspieren. We bespreken in dit artikel een casus waarbij in eerste instantie van een gewrichtsprobleem werd uitgegaan, maar waar op basis van systematisch onderzoek en analyse daarvan tot een andere diagnose en behandeling gekomen werd.
Premium

Samuel is een gezonde man van 1,98 meter lang van 17 jaar oud (afbeelding 1). In het voorjaar van 2015 consulteerde hij zijn tandarts in verband met een beperking van de mondopening waarbij de onderkaak bij opening steeds verder naar links afweek. Een zogenaamde deflectie dus, niet te verwarren met een deviatie, waarbij de onderkaak na een slinger weer naar het midden komt. De beperking was niet pijnlijk maar wel hinderlijk bij het eten. De tandarts verwees hem naar een MKA-chirurg. Deze duidde de bewegingsbeperking als een pathologisch proces in het linkerkaakgewricht. In juni 2015 werd op basis van deze diagnose door de kaakchirurg een behandeling ingezet met spoeling van het gewricht. Bij deze zogenaamde artrocentese of lavage van het kaakgewricht worden twee naalden door de huid in de bovenste gewrichtskamer gebracht. Via de ene naald wordt een fysiologische zoutoplossing ingebracht en via de andere naald verlaat de vloeistof de gewrichtskamer weer. Daarna kan een ontstekingsremmer zoals dexamethason in het gewricht achtergelaten worden. Deze behandeling werd gevolgd door een periode van fysiotherapie.

De behandeling resulteerde niet in enige verbetering van de mondopening. Daarom werd de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.