Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Behandeling van een Klasse II/1 met crowding

Dr. Erik Reukers
Een 12-jarige jongen komt op verwijzing van zijn tandarts omdat hij een grote overbeet heeft en zijn tanden in de bovenkaak nogal scheef staan. Er is in lichte mate sprake van openmondgedrag. Hij en zijn ouders zijn niet tevreden over de esthetiek van het gebit en zij vragen zich af of daar nu (of later) iets aan gedaan kan worden.
Premium

Sem, 12 jaar, meldt zich in de praktijk omdat zijn tanden scheef staan. Zijn boventanden steken naar zijn gevoel naar voren en hij krijgt zijn lippen slechts met moeite gesloten. Hij is niet tevreden met de esthetiek, maar ondervindt geen hinder bij bijten en kauwen. Zijn ouders en hij willen graag een mooi regelmatig gebit.

Bij nader onderzoek constateer ik een Angle klasse II/1 afwijking met 7 mm overjet en 2 mm overbite. Links en rechts is sprake van ¾ premolaarbreedte disto-occlusie. Skeletaal bestaat een neutrorelatie van de onder- en bovenkaak ten opzichte van elkaar. De wisseling is bijna voltooid, de 55 en 65 moeten nog wisselen. Het onder- en bovenfront staan in eversie met lichte crowding van het onderfront en uitgesproken crowding met rotaties van het bovenfront. De curve van Spee is vlak. Het profiel is convex met licht protrusieve lippen en een terugliggende kin. De lipsluiting is licht geforceerd. De zichtbaarheid van het bovenfront is in rust en bij lachen normaal. Sem is nog niet begonnen aan zijn puberteitsgroeispurt. In verband met zijn hobby, hockey, wil Sem tijdens de beugelbehandeling verzekerd zijn van goede gebitsbescherming.

Behandelplanning

Het probleem van de Angle Klasse II/1 is in dit geval een dentaal probleem. Skeletaal is sprake van een normale kaakrelatie waarbij de kin wel

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.