Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Behandel kwetsbare ouderen in hun vertrouwde omgeving.’

Frank van Wijck
De beslissing van tandarts Corné de Bruijn om ‘ja’ te zeggen tegen de vraag de mondzorg voor ouderen in een verpleeghuis te verzorgen, groeide uit tot MondZorgPlus, dat inmiddels 12.000 ingeschreven cliënten heeft. Vooral oudere tandartsen voelen zich aangetrokken tot het initiatief. Nu is wel de vraag aan de orde wat het kabinetsbeleid om ouderen ook bij toenemende kwetsbaarheid langer thuis te laten blijven wonen voor gevolgen gaat hebben.
Premium

Corné de Bruijn voorzag naar eigen zeggen als een van de eersten de trend in de tandheelkunde dat eenmanspraktijken ruimte zouden gaan maken voor ketens waarin alle aspecten van de mondzorg werden aangeboden en waarin de zakelijke leiding werd gecentraliseerd. ‘Ik was daarom zelf snel met die ketenzorg’, zegt hij. ‘Ik was aanvankelijk een door efficiency gedreven tandarts: meerdere stoelen, grote praktijken.’ Maar in 2008 verkocht hij die praktijken wel omdat hij zich volledig wilde gaan toeleggen op de tandheelkundige zorg voor ouderen.

Het was Adrie de Laat, manager van woonzorgcentrum De Riethorst in Geertruidenberg en ook patiënt in De Bruijn’s eigen praktijk, die hem hiertoe een paar jaar eerder de aanzet had gegeven. De tandarts van De Riethorst beëindigde zijn werkzaamheden en het lukte maar niet om een opvolger te vinden. Had De Bruijn misschien interesse? ‘In mijn eigen praktijk had ik natuurlijk ook wel wat oudere patiënten’, zegt hij, ‘maar ik kan verder echt niet zeggen dat ik speciale affiniteit met die doelgroep had. Ik kende de wereld van de verpleeghuiszorg ook niet heel goed, ik kwam er alleen omdat mijn schoonvader en schoonmoeder er woonden. Ik denk dus dat ik moet zeggen dat het vooral uit sociale overwegingen was dat ik ja zei tegen die vraag of ik de mondzorg in dat woonzorgcentrum voor mijn rekening wilde nemen.’

Voorspelbaar werken

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0114-7/MediaObjects/12496_2017_114_Fig1_HTML.jpg

Corné de Bruijn

De Bruijn had wel een voorwaarde: hij wilde niet alleen naar De Riethorst komen om bewoners te helpen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.