Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Babyboomers

Arthur van Winsen
'Babyboomers’, zo duidt men de generatie aan die grofweg geboren is tussen 1945 en 1955. Als ‘progressief denkend’ zette die zich sterk af tegen hun ouders. De verbeelding kwam aan de macht en zo werd de seksuele revolutie, de ontzuiling en de ontkerkelijking in gang gezet. Ze ontwikkelden zich uiteindelijk van socialist tot kapitalist en verklaarden de markt heilig. Zelf zitten ze nu op rozen, maar ze hebben het voor de opvolgende generaties behoorlijk verpest. De huizenprijzen zijn door hun toedoen torenhoog opgestuwd. De wereld die ze achterlaten zucht onder een deken van CO2 en stikstof.
Premium
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0138-2/MediaObjects/12496_2019_138_Fig1_HTML.jpg
Kurt Vonnegut in 1990

 

Ze zijn grootverbruikers van de gezondheidszorg, op weg naar het eeuwige leven, het liefst pijnloos en zonder ongemak. Aan hun gebitten is een leven lang geschaafd en gebeiteld. Caviteiten werden vullingen, vullingen werden kronen. Er volgden endodontische behandelingen, daarna microscopisch uitgevoerde herbehandelingen, die weer tenietgingen door wortelfracturen en ten slotte moesten er implantaten komen. Ziedaar in het kort de Werdegang van het menselijk gebitsverval bij de welgestelde grijsaard van nu.

In het tijdperk van de sociaaldemocratie was cariës volksziekte nummer 1. Er bestonden toen nog ziekenfondsen, eerlijke woningbouwverenigingen en men betaalde proportioneel belasting. Door de stelselwijziging van 1995, als gevolg van de marktwerking in de zorg, werd onze volksziekte een ziekte voor de geprivilegieerden en was duurzame tandheelkunde uitsluitend nog voorbehouden aan de vermogende medemens. Hoi! Die kon zich de zorg wel permitteren, hoewel het gebit na de zoveelste rehabilitatie begon te kraken. Een nieuw specialisme bracht soelaas: gerodontologie, ofwel pappen en nathouden tot het bittere einde.

De Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut (1922-2007) schreef met veel humor over het bittere einde. Zijn bekendste boek is Slaugterhouse five over het bombardement van Dresden in de Tweede Wereldoorlog. Vonnegut was het leven af en toe beu. In 1984 deed hij een mislukte zelfmoordpoging. Toch overleed hij pas op 84-jarige leeftijd ten gevolge van een onbenullig ongeval. Op het gebied van voltooid leven was hij zijn tijd ver vooruit. Hij klaagde bijvoorbeeld de fabrikant van Pall Mall-sigaretten aan omdat hun product hem

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.