Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Avitale pulpatherapie

Xenos Petridis
Antonis Chaniotis
Fotini Tsotou
Luc van der Sluis
Een 9-jarige jongen met twee necrotische centrale bovenincisieven met zwelling en fistelvorming na dentaal trauma, werd succesvol behandeld met een revitalisatieprocedure. Vier jaar na dato waren de tanden nog steeds symptoomvrij en ook röntgenologisch waren er geen aanwijzingen voor pathologie. De wortelvorming was voltooid. Het enige wat ontbrak was een sensibele reactie op de koudetest. In dit artikel wordt beschreven welke procedure werd gevolgd en waarom.
Premium

Bij een 9 jaar oude jongen was de diagnose ‘acuut apicaal abces bij de 11 en chronisch apicaal abces bij de 21’ gesteld na een dentaal trauma. Beide tanden werden behandeld volgens een uit twee sessies bestaande revitalisatieprocedure. Gedesinfecteerd werd door middel van irrigatie met 1,5%-natriumhypochlorietoplossing met een aanzuigtechniek, en tussen de twee behandelingen werd een mengsel van twee antibiotica toegediend dat gelijke hoeveelheden ciprofloxacine en metronidazol bevatte, als tijdelijk wondverband. Nadat de ontstekingsverschijnselen verdwenen waren, heeft men in de tweede sessie een bloeding geïnduceerd, waarna een MTA-barrière coronaal daarvan werd aangebracht over het bloedstolsel en beide tanden werden gerestaureerd met composiet. De follow-up gedurende vier jaar gaf bij beide elementen hetzelfde resultaat. De ontstoken gebieden genazen compleet én de tandontwikkeling en wortelafvorming zijn hervat: er was sprake van compleet herstel periradiculair, vorming van een hardweefselbrug onder de MTA, voortzetting van wortelafvorming in lengte en dikte van

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.