Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Asymmetrische extractie bij volwassenen

Dr. Erik Reukers
Een volwassen vrouw meldt zich in de praktijk in verband met een afwijkende stand van haar bovenfront. De centrale incisieven staan verticaal niet gelijk met de laterale incisieven. Tevens wijzen naar haar gevoel de laterale incisieven naar voren. Zij stoort zich in toenemende mate aan deze ‘scheefgroei’, vreest verergering en vraagt wat de mogelijkheden tot correctie zijn.
Premium

Bij onderzoek constateer ik een Angle Klasse II-2 subdivisie-afwijking met rechts een neutro-occlusie en links een disto-occlusie van 1 premolaarbreedte. De overjet is 2 mm, de overbite 4 mm. Er is crowding in het bovenfront waarbij de laterale incisieven iets in eversie staan en de centrale incisieven in suprapositie en inversie. De mediaanlijn in het bovenfront staat 1 mm naar rechts en de mediaanlijn in de onderkaak 1 mm naar rechts ten opzichte van de mediaanlijn van het gelaat. De incisale randen van de onderincisieven vertonen overmatige slijtage. Het profiel is recht met een brachyfaciale gelaatsopbouw. Mevrouw heeft een lichte gummy smile.

Om mevrouw van haar probleem af te helpen moet primair het bovenfront worden uitgelijnd. Als je dit doet zonder de occlusie aan de linkerkant te wijzigen, zullen de overjet en de mediaanlijnafwijking gaan toenemen. Dit is ongewenst omdat daardoor het onderfront niet meer wordt afgesteund en waarschijnlijk een nog diepere beet zal gaan ontstaan die mogelijk leidt tot een traumatische palatumbeet. Wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen? Theoretisch zijn er drie mogelijkheden om links een Klasse I-occlusie te bewerkstelligen:

  • Als eerste optie kunnen de premolaren en molaren in het tweede kwadrant worden gedistaliseerd, waarna het front kan worden geretrudeerd.
  • De tweede optie is om na uitlijnen/protruderen van het bovenfront
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.