Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alles uit de kast bij een complexe mutilatie: Opstellen en uitvoeren van een zorgplan

Roena Kouchi
Laura Voogt
Hans van Pelt
Een gezonde mondsituatie bereiken bij een patiënt met complexe problematiek kan een lastige opgave zijn. Om doelgericht naar zo’n situatie toe te werken is het verstandig dat de tandarts alle relevante informatie samenvat in één plan: het zorgplan. (Het zorgplan en het wettelijk verplichte patiëntendossier zijn niet gelijk aan elkaar, hoewel er een aantal overlappende aspecten zijn.) Het grote voordeel van een zorgplan is dat in één document in woord en beeld een gestructureerd overzicht van de problematiek, behandelfases en het zorgdoel op de lange termijn te vinden is. Aan de hand van een casus zullen we in dit artikel alle aspecten van een zorgplan belichten en illustreren.
Premium

Een 70-jarige man, de heer S., komt voor het eerst in de praktijk. Hij verzorgt zijn gebit door twee keer per dag elektrisch te poetsen en dagelijks ragers te gebruiken. Hij wil en kan in het behoud van zijn dentitie investeren. De intake wordt verricht via een duidelijke holistische structuur: van buiten naar binnen en van groot naar klein. Van mensniveau (medische anamnese en zorgvraag), extraoraal onderzoek, kaakrelatie en functionele bewegingen, mondniveau (slijmvliezen) naar elementniveau (incl. het parodontium). Om vervolgens een zorgplan te kunnen opstellen (in blauw de teksten die daarin worden opgenomen):

1 Medische anamnese

 • ASA-score II.
 • Patiënt heeft in het verleden een hartinfarct gehad.
 • Hij is 16 jaar geleden gestopt met roken.
 • Gebruikt een kalmerend middel (Sarotex Retard 50 mg) en medicatie tegen hoge bloeddruk.

2 Zorgvraag

Wat was voor de patiënt aanleiding om zich bij jou te melden? Welke specifieke wensen heeft hij met betrekking tot zijn gebit en welke rol verwacht hij dat jij hier als tandarts in kan hebben?

 • Meneer wenst beter te kunnen kauwen en niet nog meer kiezen te verliezen.
 • Hij
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2017.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.