Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Advies gevraagd!

Bohn Stafleu van Loghum
Een 56-jarige vrouw heeft sinds een week een ‘dikke wang’ rechts. Als zij zich met deze klacht bij de tandartspraktijk meldt, is de zwelling al flink geslonken en de lip niet meer gezwollen. Het gaat om een weke zwelling bij de rechteronderkaak, niet in de regio van de parotis. Ze is met zo’n aandoening al eerder naar de huisarts geweest en deze heeft haar toen verwezen voor het maken van een echo, maar deze leverde toen geen verdere informatie op.
Premium

Een 56-jarige vrouw heeft sinds een week een ‘dikke wang’ rechts (afbeelding 1). Als zij zich met deze klacht bij de tandartspraktijk meldt, is de zwelling al flink geslonken en de lip niet meer gezwollen. Het gaat om een weke zwelling bij de rechteronderkaak, niet in de regio van de parotis. Ze is met zo’n aandoening al eerder naar de huisarts geweest en deze heeft haar toen verwezen voor het maken van een echo, maar deze leverde toen geen verdere informatie op.

Tandheelkundige voorgeschiedenis: Een gesaneerde, gerestaureerde, complete dentitie. Mevrouw bezoekt elk halfjaar tandarts en mondhygiënist.

Medische voorgeschiedenis: Een in 2012 chirurgisch behandeld ovariumcarcinoom met chemotherapie als nabehandeling.

Huidige medicatie: Elke 3 weken een infuus Avastin, gedurende 2 jaar. Sinds een paar dagen krijgt ze als gevolg van bijwerking op Avastin (eiwit in haar urine door ‘lekkage’ in de nier), Enalaprilmaleaat Aurobindo (2x 10 mg per dag) voorgeschreven.

Vragen:

1 Moet u als tandarts onderzoek doen?

Als u deze vraag met ja beantwoordt:

2 Wat zijn uw vervolgstappen?

We zijn benieuwd naar uw visie. Via de LinkedIn-groep TandartsPraktijk Intercollegiaal Online (zie ook onder) kunt u die ons en de andere lezers van TP laten weten.

In het volgende nummer van TP (de juni-editie) wordt de casus uit het maartnummer besproken. Deze casus zal in het daaropvolgende nummer (TP augustus) worden toegelicht.

Alvast hartelijk dank voor uw interactieve deelname.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0071-1/MediaObjects/12496_2017_71_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1 Foto die de 56-jarige vrouw van zichzelf maakte in de week voordat
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.