Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3D workflows

Bohn Stafleu van Loghum
3D-scanners, conebeam CT en 3D-printers lijken een bijzondere plaats te gaan innemen in de tandheelkunde en geven ons nieuwe mogelijkheden in onze behandelingen. Joerd van der Meer heeft aan het Universitair Medisch Centrum Groningen onderzoek verricht naar de mogelijkheden die 3D-technologie biedt bij onze patiëntenzorg. Hij keek daarbij vooral naar de praktische mogelijkheden die deze nieuwe technologie biedt voor de patiëntenbehandeling bij de verschillende disciplines.
Premium

1 Wat was de aanleiding van uw onderzoek?

De aanleiding van mijn onderzoek was de introductie van de 3D-scanners (afbeelding 1) en 3D-printers in de industrie. Bij discussies bij de afdeling Mond-, Kaak,- en Aangezichtschirurgie en de afdeling Orthodontie over een mogelijk bijdrage van deze nieuwe technologie bij patiëntenbehandeling, ontstond het idee om een digitale (3D-)onderzoekstak op te zetten vanuit de beide afdelingen. Als een van de onderzoekers kon ik hierop meeliften en verschillende nieuwe technologieën tegen het licht houden.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0045-3/MediaObjects/12496_2017_45_Fig1_HTML.jpg

2 Wat heeft u precies onderzocht?

We hebben vooral gekeken naar de mogelijke toepassing van 3D-technologie bij de behandeling van patiënten. Daarbij ging het om 3D-scanners voor het scannen van de dentitie of de gezichten van de patiënten en tevens hebben we de conebeam CT toegepast bij het onderzoek. Ten eerste hebben we gekeken of de verschillende 3D-scanners nauwkeurig genoeg zijn en of ze reproduceerbare resultaten geven. Daarna hebben we gekeken of we de 3D-modellen kunnen gebruiken om hiermee ingewikkelde klinische uitdagingen beter te kunnen behandelen. Zo wordt bij het plaatsen van implantaten in het mastoïd of in bepaalde neusbodem (voor fixatie van aangezichtsprothesen) gewerkt in een gebied waar rekening moet worden gehouden met veel delicate structuren. We hebben daarom gekeken of een operateur, ondersteund door 3D-technologie, in staat is om op een veilige en voorspelbare wijze in een dergelijke gebied implantaten te plaatsen (afbeelding 2ab). Daarnaast hebben we ook gekeken of soortgelijke technologie in de algemene praktijk toepasbaar

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.