Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kindvriendelijke mondzorg

De auteur van het naslagwerk behorende bij de e-learning ‘Kindvriendelijke mondzorg’ geeft in het voorwoord aan dat er een duidelijke discrepantie bestaat tussen de mondzorg voor kinderen vergoed vanuit de basisverzekering en wat nodig is voor het kind.

In de mondzorg voor kinderen wordt het belang van het kind geregeld ondergeschikt gemaakt aan het belang van de zorgverlener en de ouders. De toename van het aantal tandheelkundige behandelingen onder algehele anesthesie valt slecht te rijmen met de richtlijn Mondzorg voor jeugdigen. Zo stelt hij dat de behandeling onder algehele anesthesie een voorbeeld is van ondoelmatige zorg. Er wordt te weinig rekening gehouden met het risico op (co)morbiditeit en het zet te weinig aan tot verbetering van mondgedrag, terwijl de gezondheidswinst door symptomatische behandeling wordt overschat. Een pleidooi voor de omslag in de mondzorg voor de jeugd met de focus op een etiologische benadering volgt daarna.

De traditionele behandeling: conventionele restauratie, pulpotomie en extractie moet plaatsmaken voor kindvriendelijke mondzorg die het minst belastend is in fysiek en mentaal opzicht en die stimuleert tot verbetering van het mondgedrag. De kern van de oorzakelijke behandeling van cariës is het remmen of stoppen van de cariësactiviteit door adequate reiniging met fluoridetandpasta, met aandacht voor het voedingspatroon in dialoog met ouders en kind. Pas als de oorzakelijke behandeling niet toereikend is voor een of meer gebitselementen, is symptoombestrijding de volgende stap. Het naslagwerk geeft inzicht op welke manier kindvriendelijke mondzorg vorm kan worden gegeven. De leerdoelen zijn helder.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0002-4/MediaObjects/12496_2019_2_Fig4_HTML.jpg

 

Bij het doorlopen van het naslagwerk komt de behandeling van de actieve cariësslaesies, het gebruik van zilverdiaminefluoride naast de behandeling van diepe cariëslaesies en toepassing van Hall-kronen aan bod. Het boekje geeft een duidelijke handleiding met de verschillende indicaties, achtergronden, procedures en handige tips, ondersteund met literatuur. Tal van afbeeldingen met een heldere formulering vormen een aanvulling op de tekst.

Tot slot wordt de stand van zaken belicht waarbij gesteld wordt dat niet-restauratieve zorg (NRC) niet erg geliefd is onder pedodontologen en de opleiding tot pedodontoloog nog te traditioneel van aard is. In de algemene praktijk is meer belangstelling voor NRC. Vormen van symptoombehandeling, zoals de Hall-kroon, maskeren de cariësactiviteit en leiden niet tot verbetering van de mondgezondheid. Ook het kostenaspect en het standpunt van de NZa ten aanzien van kindvriendelijke zorg wordt toelicht.

Dit naslagwerk geeft een duidelijk overzicht van de verschillende mogelijkheden op het gebied van kindvriendelijke mondzorg, waarbij we wel in ons achterhoofd moeten houden: het doel van de kindertandheelkunde is de juiste balans te vinden tussen de oorzakelijke behandeling en de symptoombehandeling.

Deze e-learning is een update van de AccreDidact-programma’s Niet-restauratieve caviteitsbehandeling (2012) en Diepe cariëslaesies (2014). Veel materiaal is afkomstig van eerder gepubliceerde artikelen in Tandartspraktijk en het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde. Op www.​accredidact.​nl vinden abonnees en cursisten bij het programma Kindvriendelijke mondzorg onder aanvullend content een video: ‘Introductie op nascholing’.

Auteur: René Gruythuysen
Titel: Kindvriendelijke mondzorg
Serie: AccreDidact Tandartsen (4) 2018, Uitgeverij Prelum
Aantal pagina’s: 85

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.