Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kabinet wil terugkeer schooltandarts 

Diederik Wieman
Carola Schouten, minister van armoedebeleid, wil dat de tandarts weer scholen gaat bezoeken. Ze pleit voor terugkeer van de schooltandarts omdat een op de vijf kinderen nooit naar de tandarts gaat, ook al is mondzorg tot 18 jaar gratis. Vooral kinderen uit arme gezinnen slaan het tandartsbezoek over, waardoor ze in hun latere leven op kosten kunnen worden gejaagd. Daarnaast leidt een slecht gebit tot schaamte en minder zelfvertrouwen, stelt Schouten in een interview met het AD  
Schooltandarts aan het werk in de jaren '70

Schouten zegt dat ze het afgelopen half jaar tijdens werkbezoeken veelvuldig is gewezen op gebrekkige mondverzorging. De relatie met armoede is volgens haar groot: “Er zijn mensen die niet meer naar de tandarts gaan, omdat ze het niet kunnen betalen. Die zijn niet bang voor de tandarts maar voor de rekening van de tandarts. Hun kinderen gaan vervolgens ook niet naar de tandarts.” Alhoewel ze nog geen concrete plannen heeft, denkt ze dat het niet ondenkbeeldig is dat de schooltandartsbus van vroeger weer terugkomt. 

Geschiedenis herhaalt zich 

Schouten wil de schooltandarts om precies dezelfde reden terug als waarom deze in 1904 werd ingesteld. Met name kinderen uit achterstandswijken zagen destijds zelden een tandarts of een dokter. De schoolarts en schooltandarts boden uitkomst en konden gratis controleren of ze nog gezond waren. De schooltandarts werd vooral na de Tweede Wereldoorlog een vaak geziene gast op het schoolplein. In 1987 werd de schooltandverzorging afgeschaft. Uitbreidingen in het zorgstelsel hebben ertoe geleid dat kinderen tot 18 jaar voor de meeste behandelingen gratis naar de tandarts kunnen, waardoor ouders meestal zelf een afspraak maken. Maar volgens Schouten gebeurt dat dus te weinig, met name in arme gezinnen. 

Volgens de minister komt in Zoetermeer al een tandarts op school langs voor alle kinderen die dat willen. “Dus dat kun je veel breder opzetten. Die kinderen zijn immers verzekerd. Hoe je dat vormgeeft, of het met zo’n bus moet of dat de tandarts op school komt, daar kunnen we het over hebben. Maar als dat maakt dat kinderen later niet meer de angst of schaamte hebben voor een slecht gebit, dan is dat het waard.”

 

1 REACTIE

  1. Met n nijpend ta tekort is voor screening op scholen weinig ruimte. Juich t initiatief toe maar misschien iets voor de tandartsen die bij Big- registratie jaar 2015 geschrapt zijn om hun beroep nog te kunnen uitoefenen. Expertise in de prullenbak. Doe hier iets mee. We hebben ze hard nodig!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.