Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

In Ierland kun je 10 jaar wachten op schooltandarts

Diederik Wieman
Ook in Ierland is er een nijpend tekort aan tandartsen. Zo is het aantal tandartsen dat een contract heeft met de Ierse National Healthservice (HSE) de afgelopen vijf jaar met een derde afgenomen. Het tekort heeft grote gevolgen voor de schooltandzorg. In sommige regio’s zien kinderen pas in het middelbaar onderwijs voor het eerst een tandarts, tien jaar later dan normaal.
Met name kinderen uit de lagere sociale klassen ondervinden de gevolgen van ontbrekende mondzorg.
Premium

Volgens de Irish Dental Association (IDA) krijgen basisschoolkinderen normaal gesproken in de tweede, vierde en zesde klas gebitscontroles. De druk op het systeem is echter zo groot dat sommige kinderen de eerste tandheelkundige controle pas krijgen als ze in het vierde jaar van de middelbare school zijn. Veel kinderen uit de lagere sociale klassen krijgen daardoor pas rond hun 16e een eerste gebitscontrole. Volgens de IDA lopen zij essentiële vroege interventie mis wat leidt tot meer en ingrijpender behandelingen. ‘Tandartsen melden dat ze oudere kinderen zien die drie of vier extracties en wortelkanaalbehandelingen nodig hebben. Het is beschamend dat kinderen, met name uit kwetsbare groepen, niet de tandheelkundige zorg krijgen waar ze recht op hebben, met als gevolg dat velen op jonge leeftijd al problemen hebben die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden.’ Parlementslid en voormalig minister van Volksgezondheid Roisin Shortal, luidt de noodklok. Ze vindt dat haar opvolger Stephen Donnelly de uittocht van tandartsen een halt toe moet roepen. ‘Het systeem staat op punt van instorten’, aldus de parlementariër.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.