Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IAPD-Congres Eindhoven 23 en 24 november 2018

‘Exploring Borders’, een regionale bijeenkomst in samenwerking met de Nederlandse, Belgische en Duitse zusterverenigingen voor kindertandheelkunde, was een voorproefje voor het IAPD 2021 in Maastricht.

Een compleet congres met een internationaal karakter en een uitgebreid wetenschappelijk programma, met als hoofdonderwerpen: Preventieve tandheelkunde & Epidemiologie, Ethiek & Gedragsmanagement, Radiologie & Lokale anesthesie en Tandheelkundige afwijkingen, naast parallelle sessies en diverse workshops (gebruik van tricalciumsilicaatcement, zilverdiaminefluoride en de Hall Techniek).

Het congres had de primeur de eerste resultaten te tonen van het onderzoek van TNO naar de mondgezondheid bij kinderen van 5, 11, 17 en 23 jaar in 2017. Bij de 5-jarigen heeft 76%, bij de 11-jarigen 61%, bij de 17-jarigen 34% en bij 23-jarigen 21% een gaaf gebit. Hoewel er bij de 5-jarigen een positieve trend zichtbaar is, is deze bij de andere leeftijdsgroepen negatief of onveranderd. Cariës, hypomineralisatie van (melk)molaren/incisieven en glazuurdefecten vragen om behandeling op het functionele, maar ook het esthetische vlak. Duidelijk is dat er niet één oplossing is, maar individueel gekeken moet worden naar technische mogelijkheden en de draagkracht van het kind, waarbij vroege diagnose, preventie in relatie tot esthetiek en behoud van elementen noodzakelijk is.

Aandacht zal allereerst uit moeten gaan naar preventie, waarbij motivational interviewing, begeleiding van ouders op het gebied van de mondhygiëne, fluoridebehandelingen en het gebruik van zilverdiaminefluoride het cariësproces kunnen stabiliseren. Restauratieve zorg in de vorm van composiet/glasionomeerrestauraties of RVS-kroontjes hebben duidelijk hun eigen indicatiegebied. Waar in het uiterste geval de tandheelkundige behandeling met behulp van algehele anesthesie noodzakelijk is, moeten ouders na de informatie over de voor- en nadelen weloverwogen een beslissing kunnen nemen. Wel zullen we onze eigen grenzen moeten kennen en bewaken, maar soms ook niet schromen om eroverheen te gaan. En bovenal niet tandgericht handelen, maar kindgericht, zeker waar deze zijn/haar eigen grens bewaakt. Kortom een boeiend congres, goed georganiseerd, en een interessant voorproefje op het IAPD congres 2021!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.