Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Herregistratieplicht BIG hervat per 1 juli

Bert Bukman
De herregistratieverplichting voor alle BIG-beroepsbeoefenaren, die was gepauzeerd vanwege corona, wordt hervat per 1 juli. Beroepsbeoefenaren kunnen kiezen welke vijfjarige periode wordt beoordeeld. Een digitale aanvraag indienen is nog niet mogelijk.

De KNMT heeft een aantal zaken op een rijtje gezet over de terugkeer van de herregistratieverplichting.

Zes maanden voor herregistratie

In de periode voor de pandemie, hadden tandartsen zes maanden voor het verstrijken van de uiterlijke herregistratiedatum (UHD) een brief ontvangen met een oproep tot herregistratie. De komende periode krijgen tandartsen die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid tot opschorting een half jaar de tijd om deze oproep te beantwoorden en herregistratie aan te vragen. Dit betekent dat de nieuwe UHD van iedereen die hiermee te maken heeft gehad, wordt omgezet naar 31 december 2022.

Digitale aanvraag nog niet mogelijk

Het is nog niet mogelijk om de aanvraag voor herregistratie digitaal in te dienen. Een papieren aanvraag kan wel, net zoals tijdens de pauzeperiode. Dit kan via het contactformulier op de BIG-website.

Meer informatie volgt in april en mei

Zorgverleners voor wie uitstel van herregistratie van toepassing was, ontvangen eind april een persoonlijk e-mailbericht met aanvullende informatie over wat de terugkeer van de herregistratieplicht voor hen zal betekenen. Het CIBG verzoekt  tot dat moment te wachten met het stellen van vragen. In mei volgt een formele oproepbrief voor herregistratie.

Kiezen welke vijfjarige periode wordt beoordeeld

Normaal gesproken herregistreren beroepsbeoefenaren vijf jaar en blikt het CIBG bij de beoordeling terug op de voorgaande vijf jaar. Door het tijdelijk pauzeren van de herregistratieverplichting, is er voor veel tandartsen echter sprake van een periode van langer dan vijf jaar zonder beoordeling. Om te borgen dat je als zorgverlener geen nadeel ondervindt van het minder kunnen werken als gevolg van corona, krijg je zelf de keuze of je de eerste vijf jaar of de laatste vijf jaar laat beoordelen.

Scholingstraject voor werkervaringseis

Voor een verlenging van de BIG-registratie, moet je voldoen aan de werkervaringseis van 2080 uur, gemiddeld acht uur per week. Wie nu al weet of verwacht dit niet te halen, doet er verstandig aan om zo snel mogelijk het scholingstraject te volgen. Dit scholingstraject wordt aangeboden door ACTA en de eerstvolgende editie vindt plaats op 14 mei 2022. Of er nog andere data volgen in 2022 is niet bekend.

Geen onderdeel van de uitstelgroep?

Als de UHD van je BIG-registratie tussen 1 januari 2023 en 1 januari 2028 valt, dan is de informatie in dit artikel niet op jou van toepassing. Je herregistratie zal dan gewoon verlopen zoals je gewend was van voor de uitstelperiode.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.