Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duitsland aan kop met vergoeding tandartskosten

Diederik Wieman
Nergens anders in Europa krijgen patiënten meer tandheelkundige behandelingen vergoed dan in Duitsland. De verplichte ziekenfonds- en particuliere zorgverzekering nemen gemiddeld 68% van de tandartskosten voor hun rekening. Ter vergelijk: in Nederland worden uit het basispakket en de (aanvullende) zorgverzekeringen slechts 11% van de tandartskosten vergoed. Dat blijkt uit de 'Europese atlas van de mondgezondheid’ van PlusDental.
Premium

Duitsland kent – net als Nederland vroeger – nog altijd een stelsel van verplicht ziekenfonds (de Krankenkasse) en particuliere ziektekostenverzekeraars (voor de hogere inkomens). De zorgverzekeringen vergoeden alle medische kosten, medicijnen en tandartskosten, maar vragen boven op de premies wel een eigen bijdrage van de zorgconsument. De consument is echter goed verzekerd. Ook voor tandartskosten, die voor gemiddeld 68% vergoed worden. In het algemeen worden alle vrijwel profylactische en medisch noodzakelijke behandelingen vergoed, inclusief orthodontie. Vooral bij behandelingen met hoogwaardige materialen en om esthetische redenen (bijvoorbeeld vullingen in de kleur van tand of kies, of een facing op een kroon) moet de verzekerde bijbetalen. Aan eigen bijdragen en niet vergoede zorg is een Duitse zorgconsument tijdens zijn leven gemiddeld tussen de 10.700 en 17.800 euro kwijt. Hoeveel Nederlanders gemiddeld kwijt zijn aan tandartskosten tijdens hun leven is niet bekend.

(Bron: Atlas der Zahngesundheid, PlusDental, specialist in onzichtbare beugels)

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.