Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Tandartsbus van Dokters van de Wereld

De organisatie Dokters van de Wereld rijdt de komende maanden door Nederland met een bus vol tandheelkundige zorg voor minder bedeelden. Mensen die te weinig geld hebben voor noodzakelijke tandheelkundige hulp kunnen in de bus een gratis noodbehandeling krijgen. Daarnaast geeft een mondhygiënist gratis instructie. Tandarts van dienst in de bus is Didi Landman. Voor TandartsPraktijk doet zij maandelijks verslag van het wel en wee in de bus. Deel I, Amersfoort.    
tandartskosten
Foto: Arie Kievit
Premium

 

We zijn van start! Op 23 februari ging de Tandartsbus van Dokters van de Wereld voor de eerste keer op pad. Aan boord chauffeur Erik, oud marineman, die de ruim negen meter lange bus handig bestuurde, preventie-assistente Danique en ik. Op weg naar patiënten die nergens anders terecht kunnen voor goede mondzorg. De eerste stop was in Amersfoort.

Het was wel even wennen. Werken in een omgebouwde bus met Erik die ook als assistent dienst deed, in vergelijking met mijn eigen praktijk en eigen vertrouwde assistente. De ‘four handed dentistry’ kreeg een hele nieuwe betekenis.

Een geweldig initiatief

In 2019 ben ik met hen in contact gekomen door mijn werk als straattandarts in Rotterdam. Dokters van de Wereld doneerde eenmalig een bedrag aan mijn stichting ‘Dental care for the homeless people’ die gratis mondzorg verleent aan mensen aan de rand van de samenleving. Hierna heb ik meegedaan aan een onderzoek hoeveel mensen in Nederland niet naar de tandarts gaan en naar de staat van hun gebit.

Na één jaar bleek dat meer dan 1,5 miljoen mensen in Nederland geen gesaneerd gebit hebben. De belangrijkste reden om niet naar de tandarts te gaan is geld. Ze verkeren in financiële problemen en zitten vaak in de schuldsanering. Begin 2021 ben ik gevraagd om samen met Dokters van de Wereld om één keer per maand met de Tandartsbus door Nederland te trekken om mensen gratis te behandelen.

Mijn passie om mensen te helpen is al

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.